go4it.ro: Spionul din buzunar: Favorite Places din iOS 7 va memora toate locurile in care ajungem

Sistemul de operare iOS 7 se indreapta incet catre o forma completa, Apple lansand ieri versiunea Beta 5. Printre noile facilitati si cosmetizari de interfata, care au mai rezolvat o parte din plangerile celor care au testat versiunea initiala, s-a strecurat insa si o optiune care-i va face sa se incrunte pe cei care pun pret de intimitate: lista locurilor des frecventate.
Aparuta in cadrul versiunii Beta 5, Frequent Locations este o optiune care este adanc ingropata in cadrul setarilor, aceasta putand fi gasita navigand prin Settings, Privacy, Location Services si, in final, System Services. Folosind localizarea GPS sau A-GPS, acest modul software memoreaza toate locurile des frecventate, utilizatorul putand vizualiza locurile, numarul de vizite facute si chiar orele intre care acesta si-a petrecut timpul acolo.
Informatiile nu au intotdeauna o precizie ridicata, insa acestea sunt suficiente de detaliate pentru a-i nemultumi pe cei care tin la intimitatea lor. Din fericire, optiunea poate fi dezactivata, insa acesta va fi activata temporar fara voia utilizatorului orice de cate ori se va folosi optiunea de localizare a telefonului sau tabletei cu ajutorul serviciului Find my iPhone. Google Now, care este disponibil utilizatorilor platformei Android de la versiunea 4.1 incoace, foloseste aceleasi tipuri de informatii pentru a ghici locul de munca, resedinta sau alte locuri importante pentru utilizator, oferindu-i diverse tipuri de informatii, cum ar fi rutele de transport, starea traficului sau vremea. Putem presupune ca Apple va integra optiuni similare in asistentul software Siri.
Acest serviciu de localizare si stocare a datelor private nu este o noutate pentru iOS, compania fiind nevoita sa faca fata unui scandal acum doi ani, lucru care este valabil de altfel si pentru platforma Android. De data aceasta ni se ofera insa o interfata colorata, mai multe detalii si un buton pentru dezactivarea serviciului, lasand la latitudinea utilizatorilor alegerea intre intimitate si servicii inteligente.