Jurnalul National: "Nu mai folositi Facebook si Google, daca vreti sa nu fiti spionati de SUA!". Vezi de unde vine surprinzatorul sfat
Ministrul german al Afacerilor Interne, Hans-Peter Friedrich, care in ultima vreme a acumulat o serie de declaratii iesite din tipar, le-a recomandat de aceasta data utilizatorilor de Internet care se tem ca datele lor sunt interceptate de agentiile americane de informatii, sa nu mai foloseasca site-urile americane precum Google sau Facebook.
"Cei care se tem ca le sunt interceptate comunicatiile, in orice fel, ar trebui sa foloseasca servicii care nu trec prin serverele americane", a declarat ministrul german la Berlin, citat de Daily Mail.

Contextul

Ministrul a facut aceste declaratii in cadrul scandalului planetar privind sistemul de supraveghere instituit de americani pentru a intercepta comunicatiile, denumit PRISM, si care a fost scos la iveala de un tanar fost consultant al agentiei americane NSA, Edward Snowden. Hans-Peter Friedrich a precizat ca o delegatie germana urmeaza sa se deplaseze la Washington saptamana viitoare pentru a discuta despre acuzatiile potrivit carora cetateni obisnuiti si chiar diplomati europeni sunt spionati.

Val de indignare

Recentele dezvaluiri facute de fostul consultant al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) referitoare la ample programe informatice prin care aceasta agentie ar colecta informatii despre utilizatori de internet au provocat indignare in Europa si apeluri la o legislatie internationala mai stricta privind protectia datelor personale.
Documentele sustrase de Snowden au aratat ca NSA are acces la numeroase date online precum e-mail-uri si inregistrari video de la companii mari, inclusiv Facebook si Google, ceea ce respectivele companii au recunoscut.

Obama promite sa dea lamuriri

Cotidianul britanic The Guardian a publicat luni o parte dintre documentele furnizate de Snowden, care arata ca serviciile secrete americane au spionat reprezentantele Uniunii Europene din SUA si 38 de ambasade de la Washington, printre care cele ale Frantei, Italiei, Greciei si ale unor tari din Orientul Mijlociu. Europenii au solicitat, pe rand, explicatii din partea SUA, iar presedintele american Barack Obama a promis ca America va furniza informatiile necesare pentru a clarifica situatia.