Varioptic, o companie necunoscuta la nivel mondial pana nu demult, a prezentat in cursul anului trecut un sistem de lentile revolutionar al carui mod de autofocusare are la baza o tehnologie care foloseste curbura naturala a lichidelor in locul obisnuitelor bucati de sticla slefuita. Principalele avantaje ale sistemului il reprezinta timpul de focusare mult mai mic decat al obisnuitelor sisteme mecanice, posibilitatea de focus chiar si la distante de 5 cm, dar si dimensiuni reduse. Producatorul afirma ca sistemul de lentile este adresat in special camerelor foto incorporate in telefoanele mobile si dispozitivele asemanatoare cu senzori de peste 3MP, dar nu a exclus si posibilitatea utilizarii sale si in echipamentele mai putin performante.

La 3GSM ce se desfasoara zilele acestea la Barcelona, targul la care practic s-a spart sacul cu telefoane mobile, tehnologia celor de la Varioptic este prezentata in premiera la lucru de compania chineza Sunny, producatoare de sisteme de lentile pentru diverse dispozitive precum telefoanele mobile sau camerele foto digitale.

Tehnologia implementata de Varioptic are la baza efectul "electrowetting". Practic, lentila are la interior doua lichide, apa si ulei, fiecare intrand in contact cu doua substraturi de metal despartite de un al treilea, izolator electric. Suprafata de contact dintre cele doua lichide nu este plana, ci curba. La aplicarea unei tensiuni mici asupra substratului cu care apa intra in contact, curbura dintre cele doua lichide isi modifica raza, schimband astfel si distanta focala a lentilei.