Motorul de cautare Google si-a modificat, astazi, logo-ul, pentru a marca 161 de ani de la nasterea renumitului arhitect catalan Antoni Gaudi, supranumit "arhitectul lui Dumnezeu".
Arhitectul spaniol ANTONI GAUDI, pe numele lui complet Antoni Placid Gaudi i Cornet, s-a nascut pe 25 iunie 1852 la Riudoms, sat situat la 4 km de Reus, provincia Tarragona (Catalonia).
Pe 25 iunie, Google sarbatoreste cei 161 de ani de la nasterea lui ANTONI GAUDI, modificandu-si logo-ul pe pagina de start cu ajutorul unor desene care fac trimitere la principalele opere ale lui Gaudi.
Iubitor de arhitectura, natura si religie, Antoni Gaudi s-a remarcat prin creatiile gotice, originalitatea si fantezia sa. Gaudi este cel mai de seama reprezentat al stilului Art Nouveau in arhitectura, un stil usor de recunoscut datorita liniilor sale curbe, ondulate, bucatilor mari de fier si sticla de forma neregulata si prin natura puternic stilizata si migaloasa.
Cel mai mic dintre cei 5 copii ai familiei, Gaudi a avut parte de o sanatate precara in tinerete care ii va forta si o retragere timpurie din activitate. A absolvit facultatea Barcelona Higher School of Architecture in 1878 si pentru a-si finanta studiile a lucrat ca ucenic pentru arhitecti si constructori ca Leandre Serrallach, Joan Martorell, Emili Sala Cortes, Francisco de Paula del Villar y Lozano si Josep Fontsere.
La inceputul carierei a fost patronat de Eusebi Guell, un industrias bogat pentru care a realizat Palatul Guell (Palau Guell) in 1889 si un parc cu elemente arhitectonice deosebite - Parcul Guell, construit intre anii 1900 - 1914. Aceste lucrari alaturi de imobilul Casa Mila (La Pedrera) construit pentru Roger Segimon de Mila intre 1905 si 1907 se afla pe lista de locuri din patrimoniul mondial UNESCO. Pentru Guell de care a fost legat printr-o prietenie ce a durat toata viata a mai creat Cripta Guell si Pavilionul Guell.
Una dintre capodoperele arhitectului este Casa Batllo, un simbol al stilului Modernista sau Art Nouveau. Localizata in inima Barcelonei, aceasta este o cladire restaurata de Antoni Gaudi si remodelata intre anii 1905 si 1907.
Ultimii ani ai carierei sale i-a dedicat aproape exclusiv constructiei unei catedrale dedicate Sfintei Familii, Sagrada Familia, inceputa in 1882. Considerata opera sa fundamentala, Sagrada Familia este o sinteza a evolutiei sale arhitecturale.
Opera impresionanta inca neterminata este unul dintre cele mai vizitate monumente ale Barcelonei. "Aceasta catedrala, odata terminata, va reprezenta multumirea mea fata de Sfanta Familie care m-a ajutat sa realizez tot ceea ce mi-am propus", spunea artistul. Timp de 43 de ani, Gaudi a adaugat structurii gotice initiale, bogata in ornamente, improvizatii bizare si turnuri ca niste cosuri de fum. In prezent se estimeaza ca aceasta constructie va fi finalizata in 2026.
Pe 7 iunie, 1926, in timp ce se plimba pe unul dintre principalele bulevarde ale Barcelonei, Gaudi a fost lovit de un tramvai. Pentru ca nu a fost recunoscut, trecatorii au presupus ca este un cersetor, Gaudi nu a primit ingrijire medicala la timp. A murit 3 zile mai tarziu, pe 10 iunie, 1926 la varsta de 73 de ani.

(Sursa: ProTV)