It.bzi.ro: Caracteristici relevante ale televizoarelor de astazi

Daca doriti sa cumparati un televizor nou si nu cunoasteti caracteristicile pe care ar trebui sa le verificati, trebuie sa retineti in primul rand ca, odata cu noile tehnologii, s-au schimbat si categoriile de optiuni din care puteti alege.
Pe langa trecerea la modul panoramic (format al imaginii de 16 x 9 sau 16 x 10 in locul celui clasic de 4 x 3), televizoarele digitale contemporane ocupa mult mai putin loc oferind, in acelasi timp, niveluri mult mai perfectionate de luminozitate, contrast si acuratete cromatica.
Practic, exista trei tipuri mari de tehnologii, inrudite partial intre ele, dintre care puteti alege: televizoarelele cu plasma (care ofera o imagine mai calda si mai plina de atmosfera, dar un contrast mai redus), televizoarele LCD (varianta clasica a televizoarelor digitale, in care imaginea este compusa din iluminarea, sub actiunea curentului, a unor cristale lichide) si televizoare LED, construite be baza de diode emitatoare de lumina.
"In ultimii ani, cea din urma categorie a castigat un teren real in fata celorlalte doua, astfel ca astazi oferta este in mod evident centrata pe ele. Practic, pentru oricare LCD sau plasma puteti alege aproximativ zece modele diferite de televizoare LED" a fost declaratia pentru ziarul nostru a domnului Virgil Cirlejan, administrator al Melarox.ro , site specializat in comert cu televizoare lcd, led si televizoare plasma.

Ce trebuie sa decideti

Diagonala este una dintre cele mai importante caracteristici, iar pretul reflecta partial acest lucru.
Pentru o camera obisnuita, sunt comune diagonale intre 20 si 30 de inci (aproximativ 50 si 75 de cm). Daca doriti ceva mai consistent, puteti merge pana la 40 de inci (aproximativ 100 cm). De la aceasta masura in sus, pretul se modifica, in primul rand din cauza dificultatii de a gestiona o imagine atat de mare. Daca banii nu sunt o problema, exista televizoare LED de 80 de inci (mai mult de 200 cm), care vor umple prin simpla lor prezenta si cele mai spatioase camere.
Formatul este la fel de important: HD ready, full HD sau 4x. Cea dintai categorie (prima aparuta pe piata) se refera la televizoare care pot afisa imagine de inalta definitie (HD) daca li se ataseaza un convector. A doua categorie este cea mai raspandita, generand o imagine de 1920 x 1200 sau 1920 x 1080 pixeli. 4x, ultima tehnologie disponibila, ofera un format de 4 ori mai dens, crescand implicit gradul de acuratete a imaginii. Acestea din urma sunt, momentan, foarte scumpe.
Standardul 3D este atragator, dar obositor in acelasi timp. Unele televizoare 3D necesita ochelari, in timp ce altele nu. Cu toate acestea, toate pot afisa imaginea in format clasic 2D, astfel ca puteti alege sa vizionati 3D doar atunci cand doriti. Pretul insa difera: pentru aceeasi calitate, veti plati aproape dublu pe un televizor 3D decat ati plati pentru unul clasic.
Contrastul trebuie citit fie in forma nativa (de ordinul miilor) fie in forma interpolata (de ordinul milioanelor). Forma nativa este insa mai aproape de realitate: orice valoare peste 3000 va va multumi, cu toate ca valorile de peste 1000 sunt de preferat in spatii putin luminate.
Odata ce ati acoperit aceste variabile, verificati tipurile de conexie posibile, optiunea legarii la internet si, desigur, consumul de curent pe care il va presupune televizorul ales de dumneavoastra.