O problema frecventa a utilizatorilor de telefoane Android este viata scurta a bateriei. Platforma celor de la Google are multe avantaje, dar functionalitatile de ultima ora vin de obicei cu un mare dezavantaj, si anume consumul destul de mare al bateriei.
Nu sugeram ca nu ar trebui sa profiti de toate functiile care fac din telefonul tau un telefon cu adevarat inteligent, cum ar fi streamurile de muzica care iti permit sa ai la tine milioane de melodii, aplicatiile care identifica locatia, actualizarile de fundal sau optiunile de wireless. Totusi, daca esti frustrat de incarcarile prea dese este bine sa stii ca exista anumite aplicatii si activitati care seaca mai repede bateria, deci este bine sa stii care sunt acestea ca sa poti sa iei o decizie ceva mai bine informata cand vine vorba de folosirea lor.

1. Foloseste GPS-ul cu economie
GPS-ul este primul pe lista functionalitatilor care consuma bateria. Am vazut multe comentarii la aplicatii in care utilizatorii se plang ca acestea monopolizeaza bateria, dar de cele mai multe ori nu e corect sa pui o eticheta de acest fel unei aplicatii din moment ce GPS-ul in sine se face vinovat de asta si nu prea ai cum sa rezolvi problema. In principiu, solutia este sa inchizi GPS-ul atunci cand nu il folosesti.
De asemenea, urmareste aplicatiile care folosesc GPS-ul - poti face asta folosind o aplicatie simpla care monitorizeaza consumul cum ar fi GSam Battery Monitor si care iti va arata care sunt aplicatiile care consuma cel mai mult din baterie. Probabil ca vei observa ca cele din top sunt acelea care se folosesc de GPS. Desigur, GSam Battery Monitor sau orice alta aplicatie vei alege, poate deveni un companion cu care sa tii constant legatura pentru a urmari aplicatiile care consuma baterie.
Unele aplicatii, cum ar fi BackCountry Navigator are si un buton care iti permite sa activezi sau sa dezactivezi GPS-ul direct din aplicatie.
Nu este suficient daca inchizi ecranul in timp ce aplicatii care folosesc GPS-ul sunt pornite, pentru ca telefonul nu se inchide de tot. Nu ajuta nici daca te inregistrezi pentru actualizari mai putin frevcente ale GPS-ului. Chiar daca suna promitator, aplicatia nu iti face treaba decat daca o setezi sa faca actualizari de locatie la fiecare cateva secunde.

2. Bluetooth-ul
Conectivitatea prin Bluetooth afecteaza bateria destul de mult, asa ca atunci cand nu il folosesti ar fi bine sa il opresti. Poti folosi un widget pe home screen pentru a tine asta sub control, daca nu vrei sa treci prin toata birocratia setarilor. Un comutor simplu ar trebui sa faca o treaba destul de buna. Tot ce trebuie sa faci este sa cauti Bluetooth toggle widget in magazinul de aplicatii si vei gasi o gama larga de widget-uri gratuite potrivite pentru nevoile tale.

3. Sistemul de pozitionare prin reteaua wireless (WPS) si Wi-Fi-ul
WPS-ul foloseste triangulare pentru a stabili locatia in care te afli, si foloseste mai putina baterie decat GPS-ul. Desigur, sa folosesti si GPS-ul si WPS-ul este deja prea mult. WPS-ul se foloseste fie atunci cand GPS-ul nu este adecvat din cauza multipath-ului sau blocajelor daca esti in interior (retea de magazine, acasa sau o parcare subterana de exemplu).
Wi-Fi-ul are impact asupra bateriei, dar aplicatiile si actualizarile se descarca mai repde cu o retea Wi-Fi buna, astfel folosind mai putina putere a bateriei. Cand vine vorba despre Wi-Fi, regula ramane aceeasi - il tii pornit doar cand ai nevoie de el.

4. Dezactiveaza transferul de date Always-On
Aceasta optiune este pornita in mod normal si poate fi dezactivata din setari. Nu inseamna ca nu vei mai primi push Gmail sau Google Talk nu va avea performantele normale, dar daca ai mai multe aplicatii care se conecteaza in mod normal la internet, dezactivarea serviciului ar putea totusi sa aiba efectul contrar, pentru ca aplicatiile se vor da peste cap sa caute un serviciu de internet. Asadar, in functie de aplicatiile pe care le ai in telefon, ar trebui sa te orientezi daca este sau nu mai bine sa ai transferul de date activat in permanenta.

5. Opreste 3G-ul daca telefonul are probleme in a-l repera
Dispozitivul ar putea sa fie putin derutat si sa nu stie la ce fel de semnal sa apeleze. Astfel, va trece de la GSM la 3G frecvent, asa ca poti sa dezactivezi 3G-ul si sa te folosesti de GSM.

6. Optimizeaza consumul de baterie al ecranului
Aceasta este cea mai cunoscuta metoda de a evita consumul bateriei. Poti ajusta luminozitatea ecranului, poti ajusta timerul inchiderii automate a ecranului sau poti renunta la wallpaper-ul live, ba chiar sa alegi un wallpaper mai inchis la culoare daca ai un ecran AMOLED.

7. Foloseste intelept Widgeturile
Suportul pentru widgeturi de la Android este excelent. Cele mai multe au un efect neglijabil asupra bateriei, dar cele care trag automat informatii de pe site-uri sau de pe internet (cele de meteo de exemplu) pot sa stoarca ceva baterie.

8. Foloseste intervaluri rezonabile pentru actualizarile automate
Personal, nu am nevoie de actualizari automate pe telefon, in afara celor venite de la adresa de e-mail, pentru care vreau sa primesc notificari imediat. Prefer sa deschid o aplicatie si sa vad noutatile. Cele mai multe aplicatii care se conecteaza la internet au optiunea de a face update la lansare, si eu asta folosesc.
Daca scadeti intervalurile de la actualizari sau le inchideti complet, bateria va dura mai mult. Recomandarea noastra este sa le reduceti la valorile minime. In principiu, asta se face intrand in Settings/Accounts&sync, dar meniul poate sa difere de la un telefon la altul.

9. Aplicatiile de streaming consuma multa baterie
Aplicatiile de streaming sunt cu siguranta grozave, si nu spunem ca nu ar trebui sa le mai folosesti deloc, dar trebuie sa stii ca sunt responsabile pentru consum destul de mare al bateriei.

10. Incarca bateria mai degraba prin USB (de la calculator sau de la dock-ul masinii) decat de la priza
Aceasta nu e o metoda de a economisi baterie per-se, dar va mentine bateria in forma/ Incarcarea bateriei foarte des nu ii reduce performantele in timp si de fapt ceea ce nu stiu multi este ca e mai bine sa o incarcati inainte sa se consume de tot. De asemenea, incarcarea ei prin cablu USB este mai "sanatoasa" decat daca folosesti incarcatorul de la priza. Pe cele mai multe dispozitive asta dureaza de doua ori mai mult, dar daca ai de ales, e mai bine sa folosesti varianta mai lenta.
Acestea fiind spuse, trebuie doar sa gasesti varianta potrivita pentru tine si sa hotarasti care sunt functiile de care nu