It.bzi.ro: Wikipedia se extinde: articole prin sms

In incercarea de a oferi acces gratuit la informatii unui numar cat mai mare de utilizatori, articolele de pe Wikipedia vor fi disponibile prin SMS.
Wikipedia are aproximativ 25 de milioane de articole pe care le serveste zilnic unor cititori raspanditi pe intreg mapamondul. Problema este ca mai exista inca foarte multe tari fara acces la internet in mod curent si foarte multi utilizatori fara un smartphone. Din cauza acestor motive Wikimedia, fundatia din spatele Wikipedia, a cautat in permanenta metode pentru a facilita accesul la informatie pentru un numar cat mai mare de utilizatori.
Cea mai noua initiativa a celor de la Wikipedia implica accesarea articolelor de pe site prin SMS. Persoanele interesate de un articol trimit un sms cu numele acestuia la un numar de telefon si in cateva secunde primesc cateva SMS-uri cu corpul articolului. Desi detaliile publice vizavi de modul in care se va desfasura acest sistem sunt inca vagi, proiectul se afla intr-un stadiu foarte avansat.
In cateva luni, totul ar trebui sa fie functional. Lucrul a fost posibil prin intermediul unei donatii de 600.000 de dolari provenite de la Knight Foundation, o fundatie nonprofit pentru sustinerea jurnalistilor si a organizatiilor media.
,,Suntem foarte incantati sa oferim Wikipedia prin mesaje text, fapt care ne asteptam sa se desfasoare in urmatoarele cateva luni. Prin acest program, utilizatorii vor trimite o cerere prin SMS catre Wikipedia si in cateva secunde vor avea articolul livrat pe telefon", a scris Kul Takano Wadhwa, directorul responsabil de serviciile mobile din cadrul Wikimedia Foundation, intr-un post pe blogul Knight Foundation.
Mare diferenta dintre acest proiect si Wikipedia Zero, o initiativa anterioara a Wikipedia de acces gratuit la articolele de pe site, este ca acesta din urma nu mai necesita acordul operatorilor de telefonie pentru a fi pus in aplicare.