Exista cateva mituri despre computere care au reusit sa reziste in timp desi nu se bazeaza pe niciun fel de sambure de adevar. Techwench a realizat un top 5 al miturilor despre computere, clasament pe care il preluam si noi.

1. Mitul hackerului

"Un hacker iti poate porni computerul si il poate utiliza in timp ce tu dormi. Din acest motiv este bine sa scoti computerul din priza si sa scoti mufa de la cablul de internet sau sa opresti routerul wireless inainte de a te culca."
Acest mit calca pe urmele filmului "Hackers". Doar acolo am vazut cum pe ecranul unui pusti autodidact in computere apare mare si clipind textul "Hacked!"

2. Mitul radiatiilor

"Monitoarele sunt radioactive, insa poti neutraliza radiatiile daca asezi in fata acestora un cactus. Cu cat cactusul este mai mare si are mai multi tepi, cu atat gradul de protectie este mai ridicat".
In primul rand, computerele nu radiaza si nici monitoarele nu radiaza in adevaratul sens al cuvantului. Emit, doar, unde electromagnetice (mai ales in cazul CRT-urilor pe cale de disparitie). Un cactus pe birou are un singur efect: estetic!

3. Mitul congelarii

"Cea mai buna metoda pentru a recupera datele de pe un hard stricat este sa il introduci in congelator si sa il lasi sa inghete timp de cateva ore. Dupa ce il vei scoate din congelator si il vei reinstala pe computer, toate erorile vor fi eliminate, iar fisierele importante vor fi recuperate." Credem ca este mitul care a rezistat cel mai mult in timp, desi nimeni nu a reusit sa "depaneze" bad-urile de pe un HDD punandu-l in congelator. Mai exista un mit similar legat de congelarea telefoanelor mobile pentru deblocare. Diferenta intre cele doua este ca in cazul telefonului, printr-un scurt circuit realizat manual, chiar se putea debloca mobilul dupa ...congelare. In anumite cazuri.

4. Mitul tastaturii

"Cu cat mai multe butoane are tastatura, cu atat mai bine". In afara de faptul ca o tastatura cu multe butoane ocupa mai mult spatiu pe birou, nu prea avem ce sa mai spunem. Ba da, mitul asta dateaza de pe vremea calculatoarelor cu Basic...

5. Mitul "Iti arat eu cine e seful!"

"Daca tipi la computerul tau si il lovesti, rezolvi problemele". Majoritatea am avut momente in care computerul ne-a jucat feste: s-a blocat, a mers mai incet etc. Nu stim insa sa fi rezolvat ceva descarcarea nervilor pe sarmanul PC.