Island Position = banner publicitar inconjurat in totalitate de text sau continut al site-ului respectiv, care are avantajul unei expuneri de mare impact asupra auditoriului site-ului. Trecand peste aceasta simpla definitie, trebuie sa vedem ce se ascunde in spatele acestui nou format si cum reuseste island bannerul (sau rectangle box cum i se spune in manuale) sa transforme o campanie de bannere intr-una de succes.

Simtind tot mai mult efectul de banner blindness, prin care vizitatorii de site-uri au tendinta sa ignore reclamele din bannere, chiar atunci cand acestea contin informatiile pe care ei le cauta, specialistii au inventat un nou format.

Bannerul "patrat" este un banner cu dimensiuni apropiate de cele ale unul patrat, motiv pentru care mai este numit si "square banner". Avand dimensiunile 300x250 de pixeli, acest format are o suprafata de ~2,67 ori mai mare decat a unui fullbanner (468x60). Exista si alte dimensiuni uzuale pentru acest format: 250x250, 230x230, 336x280 sau 180x160, dar care sunt mai rar intalnite decat cel cu dimensiunea acceptata de IAB.

O particularitate a acestui banner este amplasarea lui in pagina. Spre deosebire de bannerele de tip "top-position", island bannerul se amplaseasa numai in zonele de text: articole, comentarii, detalii ale unor servicii sau produse in cadrul site-ului etc, fiind practic "inconjurat de text". Un exemplu puteti vedea in sectiunea AnalizeReclame de la IQads.ro. Este total contraindicat ca acest banner sa fie pozitionat in above-the-fold (primul ecran vizibil), deoarece rata de click ar fi apropiata de cele mai ignorate bannere, bannerele full (468x60).

Un alt urias avantaj este posibilitatea adaptarii de video ad-uri pentru acest format. Proportia apropiata de cea a ecranelor (fie ele monitoare sau televizoare) face posibila inserarea unui flash (obligatoriu cu preloader pentru fisierele mari si conexiunile slabe) in cadrul bannerului.

De aceea recomandam celor care vor sa "stea in fata" (si oricum nu veti fi primii, mari advertiseri precum Romtelecom sau incluzandu-l deja in mixul de formate)

Si nu uitati: pana pe 30 iunie puteti beneficia de oferta speciala ARBOmedia pentru acest format.