MARY LEAKEY, 100 DE ANI DE LA NASTERE, OMAGIATA DE GOOGLE

100 de ani de la nasterea lui Mary Leakey. Te tragi din homo-maimuta? Google omagiaza azi, printr-un doodle, unul dintre paleoantropologii care sutin aceasta teorie nedovedita inca stiintific.

MARY LEAKEY s-a nascut pe 6 februarie 1913 in Londra si si-a petrecut copilaria in SUA, Franta, Italia si Egipt, unde tatal ei lucra ca pictor. La 12 ani, a asistat la excavarea unei pesteri din Les Eyzies (Franta), moment in care i-a fost starnit interesul pentru arheologie.
Olduvai Gorge este o vale ingusta la marginea estica a Campiei Serengeti din Tanzania. In aceasta zona, sapaturile realizate in anii ’50 de Louis si Mary Leakeyau dus la consolidarea teoriei originii africane a speciei umane.
In 1959 Louis si Mary Leakey au descoperit un craniu al unei specii stinse de maimute, Australopithecus, despre care toata lumea a presupus ca era "maimuta-stramos" pentru toti "oamenii fosili" - Homo erectus etc. Cinci ani mai tarziu ei au anuntat ca au descoperit fosileumane in acelasi strat cu cele ale Australopithecului. Statutul de maimuta disparuta al Australopithecului a fost stabilit si in 1954, prin anatomie comparata, de catre zoologul Solly Zuckerman. Faptul ca oameni adevarati au trait in acelasi timp cu australopithecii indica faptul ca acestia din urma nu au nimic de-a face cu originea omului. In urma descoperirilor sotilor Louis si Mary Leakey, fiul lor Richard Leakey a descoperit si el fosile de Australopithecus si Homo erectus in acelasi strat. Intrucat s-au gasit si unelte de piatra, ei si-au numit noua descoperire Homo habilis sau "Omul indemanatic".
In 1979, cercetatorii de la Laetoli, Tanzania, sit din Africa de Est, au descoperit urme de picior in depozitele de cenusa vulcanica cu o vechime de peste 3,6 milioane de ani. Mary Leakey si altii au spus ca urmele de picior erau cu neputinta de distins de cele de picior ale fiintelor umane moderne.
Leakey este o familie de arheologi si paleoantropologi cunoscuti pentru descoperirea de hominizi si a altor tipuri de fosiledin estul Africii. Louis S.B. Leakey (1903-1972), nascut din parinti britanici misionari, a crescut in Kenya, a fost educat la Universitatea Cambridge si, in cele din urma (1931), a optat pentru studiul pe teren in Defileul Olduvai din Tanzania. Acolo i s-a alaturat sotia, Mary Leakey (1913-1996), care a descoperit in 1959 ramasitele unei forme de Australopithecus. Cuplul a descoperit ulterior primele ramasite cunoscute ale lui Homo habilis, precum si cele ale lui Kenyapitecus, un posibil stramos al maimutelor (a trait acum aproximativ 14 milioane de ani).
Dupa moartea sotului ei, Mary Leakey a continuat sa faca descoperiri importante, precum amprentele de la Laetoli. Fiul lor, Richard Leakey, este cunoscut pentru cercetarile sale in situl Koobi Fora, de pe tarmurile Lacului Turkana, in Kenya, unde a descoperit dovezi atestand existenta lui Homo habilis in Africa acum 2,5 milioane de ani.