Specialisti in IT au dat publicitatii o lista cu cele mai periculoase aplicatii care, fara sa stii, iti folosescdatele personale.
Printre aplicatiile care colecteaza frecvent date personale fara consimtamantul utilizatorului, se numaraAngry Birds si Brightest Flashlight.
Mai multi cercetatori de la universitati de prestigiu din Statele Unite, au analizat cele mai populare aplicatii comerializate pentru sistemul de operare Android de la Google.
Faptul ca Google Maps colecteaza date despre locul in care se afla utilizatorii, nu a fost o surpriza, insa foarte multi oameni au fost surprinsi sa afle ca si alte aplicatii, printre care Brightest Flashlight si Angry Birds, fac acelasi lucru.
Dintre cele 100 de aplicatii pentru Android analizate de specialisti, in top zece aplicatii care folosesc date personale mai figureaza Toss It game, Talking Tom virtual pet, Backgrounds HD Wallpapers,Dictionary.com, Mouse Trap game, Horoscope, Shazam music si Pandora Internet radio.
Aceste aplicatii pot fi perioculoase deoarece colecteaza informatii precum - locul in care se afla utilizatorul, detalii despre dispozitivul utilizat precum si lista de contacte.
Cei mai multi utilizatori nu cunosc motivele pentru care le sunt colectate astfel de date si nici ce se intampla cu ele ulterior.
Pe de alta parte, specialistii sunt de parere ca utilizatorii de internet ar fi mai putin suspiciosi privind anumite aplicatii care colecteaza date, daca marile companii care recurg la astfel de programe le-ar explica ce se intampla cu datele lor.