tabletworld.ro : CE ESTE O TABLETA ?
(continuare)
Alte caracteristici ale tabletelor
• Accelerometru: reprezinta un sistem senzorial care detecteaza miscarile fizice ale tabletei. Acesta permite o flexibiltate mai mare in utilizare, deoarece tabletele nu au numaidecat o directie fixa de utilizare. Accelerometrul poate fi, de asemenea, utilizat pentru detectia orientarii tabletei relativ la centrul pamantului, dar poate detecta si miscarea tabletei, ambele capacitati putand fi utilizate ca o interfata de comanda alternativa pentru componenta software a tabletei.
• Senzori de lumina ambientala si proximitate: reprezinta "simturi" suplimentare ale tabletei, care ofera, de asemenea, un control imbunatatit in utilizarea tabletei.
• Unitate de stocare: tabletele de dimensiuni mai mari utilizeaza hard discuri similare celor din laptop-uri, in timp ce tabletele moderne mai mici contin memorii on-board de tip flash. De asemenea, tabletele mai prezinta porturi pentru memorii externe, cum ar fi card-urile Secure Digital.
• Comunicatii wireless de tip Wi-Fi, 3G/4G, Bluetooth: fiind prin proiectare dispozitive mobile, tabletele au incorporate numaidecat tehnologii de retea tip wireless, care faciliteaza accesul la Internet al acestora, precum si conectarea in retele locale de calculatoare sau direct la un calculator sau alt dispozitiv, in vederea partajarii de informatii.

Sistemele software din tablete

Microsoft Windows
De curand gigantul software a anuntat ca viitoarele versiune ale sistemului de operare vor fi dezvoltate si pentru arhitectura ARM, foarte prezenta in dispozitivele mobile. Compania din Redmond si-a dezvoltat cele doua platforme, Windows Mobile si Windows Phone 7, special pentru industria smartphone-urilor. Printre primele tablete cu Windows 7 se numara bModo12 de la bModo si Samsung Galaxy 7.
Capabilitatile de touch din Windows 7 sunt implementate cu ajutorul tehnologiilor intalnite in renumita suprafata digitala Microsoft Surface.
In prezent exista o serie de aplicatii dezvoltate pentru tabletele Windows, acestea integrand interfete utilizator prietenoase si capacitatea de a scrie cu degetul direct in interiorul documentelor sau pe interfata.
Linux
Printre sistemele Linux destinate tabletelor, cele mai renumite sunt Google Android, Maemo si MeeGo dezvoltate de Nokia si Intel, precum si multe alte implementari ale altor producatori.
Sistemul de operare Android, bazat pe Linux, al Google este actual cel mai utilizat sistem software din industria tabletelor, datorita succesului sau de pe piata smartphone-urilor, sistemul fiind unul deschis si cu suport pentru sisteme cu arhitectura ARM cu costuri reduse. Desi initial Google si-a restrictionat piata de aplicatii pentru alte dispozitive mobile, incepand cu 2011 sistemul Android suporta mai multe facilitati destinate tabletelor. Actualmente, Android 3 este ultima versiune a sistemului, fiind optimizata in special pentru dispozitive cu ecrane mai mari, in special tablete.
MeeGo este noul sistem de operare dezvoltat de Intel si Nokia avand suport pentru netbook-uri, smartphone-uri si tablete. In 2010, Nokia si Intel si-au combinat cele doua proiecte individuale, Maemo si Moblin pentru a forma MeeGo. Prima tableta cu platforma MeeGo a fost lansata in aprilie 2010 de catre producatorul german Neofonie.
Apple Mac OS X
Tableta iPad de la Apple ruleaza sistemul de operare iOS, preluat de la anterioarele iPhone si iPod Touch. Incepand cu ianuarie 2011, din magazinul on-line App Store se pot descarca peste 300 de mii de aplicatii pentru platforma iOS. Multitudinea de aplicatii si compatibilitatea cu produsele anterioare, precum si design-ul ultra modern au facut ca in doar 80 de zile Apple sa vanda 3 milioane de tablete.

Epilog

Tabletele vor revolutiona, cu certitudine, modul in care citim, lucram sau percepem entertainment-ul digital. Cu sprijinul magazinelor de continut digital (carti, muzica, video, aplicatii etc.), tableta se poate transforma intr-o adevarata biblioteca mobila, un super centru multimedia mobil sau intr-o magazie mobila pentru gestiunea tuturor documentlor de tip office. Dimenisiunile reduse, puterea de calcul din ce in ce mai mare si piata jocurilor mobile fac din tableta un puternic concurent al consolelor portabile de jocuri. Cu ajutorul conexiunii la Internet si datorita mobilitatii acesteia, tableta va accesa foate rapid informatiile dorite de utilizator. Mobilitatea, ergonomia, capacitatile multitouch si portabilitatea vor transforma tableta in cel mai ravnit gadget din viitorul apropiat.