GOOGLE II SARBATORESTE PE FRATII GRIMM. "SCUFITA ROSIE", LOGO SPECIAL LA 200 DE ANI DE LA LANSAREA PRIMULUI VOLUM DE POVESTI AL ACESTORA

Google sarbatoreste, joi, printr-un logo special, implinirea a 200 de ani de la lansarea primului volum de basme scris de fratii folcloristi germani Jacob si Wilhelm Grimm, intitulat "Die Kinder und Hausmarchen".
Logoul motorului de cautare online american este interactiv si prezinta mai multe scene din una dintre cele mai celebre povesti ale fratilor Grimm, "Scufita Rosie". Este suficient ca utilizatorul sa faca click pe butonul din partea dreapta a logoului pentru a vedea aceste scene, care sunt diferite capitole ale povestii.
"Scufita rosie" este povestea unei fetite - care poarta mereu pe cap o scufita rosie - ce merge in vizita la bunica bolnava pentru a-i duce merinde. Mergand prin padure, ea se intalneste cu Lupul cel Rau, care ar vrea s-o manance, dar nu ar vrea s-o faca in public. Lupul o abordeaza pe fetita, intreband-o unde merge, iar aceasta ii raspunde naiv ca o viziteaza pe bunica sa bolnava. Lupul ii spune fetitei sa culeaga niste flori, timp in care acesta ajunge la casa bunicii, unde o inghite intreaga, se deghizeaza in batrana si se baga in pat. Fetita ajunge la casa bunicii, unde remarca faptul ca aceasta arata ciudat. Lupul o mananca si pe Scufita Rosie, apoi adoarme. Un taietor de lemne le salveaza pe bunica si pe fetita, spintecand burta lupului cu un topor, moment in care acestea apar nevatamate. Ei umplu burta lupului cu pietre, iar cand acesta se trezeste, din cauza greutatii cade si moare.
Povestea isi are radacinile in folclorul francez al secolului al 17-lea si a cunoscut numeroase versiuni - inclusiv cea a lui Clarles Perrault -, dar poate cea mai celebra este cea publicata de Fratii Grimm.
Ea face parte din primul volum de basme publicat de acestia, aparut pe piata in 1812.
Fratii Grimm - Jacob (1785 - 1863) si Wilhelm Grimm (1786 - 1859) - au fost academicieni, lingvisti si folcloristi. Cele mai celebre volume lansate de ei cuprind multe basme si povesti populare culese din Europa, precum "Cenusareasa", "Printul broscoi", "Hansel si Gretel", "Rapunzel", "Rumpelstiltskin", "Alba ca Zapada".
Fratii s-au nascut in orasul german Hanau si s-au mutat apoi in Steinau. Moartea tatalui lor, in 1796, i-a adus in saracie si i-a afectat foarte multi ani. Au urmat cursurile Universitatii din Marburg, unde istoricul si juristul Friedrich von Savigny le-a starnit interesul pentru filologie si studii germanice - un domeniu in care sunt considerati pionieri -, dar si gustul pentru folclor.
Dezvoltarea curentului romantic in secolul al 19-lea a readus in interesul publicului povestile populare, pe care Fratii Grimm le considerau o forma pura de cultura si literatura nationala. Intre 1812 si 1857, colectia lor de basme a fost revizuita si republicata de mai multe ori si a crescut de la 86 de povesti la peste 200. Fratii Grimm au cules si povesti mitologice celebre germane si scandinave, iar in 1808 au scris un dictionar german, pe care insa nu l-au finalizat.
Povestile culese de Fratii Grimm sunt celebre si in zilele noastre, fiind disponibile in peste 100 de limbi straine si cunoscand numeroase adaptari cinematografice, atat animate - dintre care cele mai cunoscute sunt semnate de Disney -, cat si cu actori reali.
La jumatatea secolului al 20-lea au fost utilizate ca material de propaganda de catre al Treilea Reich, in timp ce, mai tarziu, anumiti psihologi le-au reconfirmat valoarea, in ciuda unor scene crude si violente din unele versiuni originale care au fost ulterior cenzurate - considerandu-se a nu fi potrivite pentru copii.
Google isi schimba logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.