It.bzi.ro : SOARTA INTERNETULUI va fi decisa saptamana asta!

Intre 3 si 14 decembrie, la Dubai se desfasoara Conferinta Mondiala a Telecomunicatiilor Internationale, prin care Organizatia Natiunilor Unite urmareste sa preia controlul asupra internetului.
Organizatia Natiunilor Unite vrea sa aiba un cuvant de spus in ceea ce priveste administrarea internetului, si planuieste sa faca acest lucru prin intermediul Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (UIT), organizatie care functioneaza sub auspiciile sale.
In cadrul conferintei din Dubai, care se va desfasura intre 3 si 14 decembrie, ONU va incerca sa adopte o noua legislatie privind comertul pe internet si mijloacele de control al acestuia, scrie Associated Press. Din Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor fac parte 193 de state (printre care se numara si Romania) si 700 de corporatii si institutii academice.
Principalul opozant al planurilor ONU este SUA, care a trimis la Dubai o delegatie alcatuita din 127 de persoane, printre care se numara reprezentanti ai unor mari companii precum Google si Microsoft.
Desi in mass-media americane scopurile ONU au fost prezentate ca fiind o incercare de a sfarsi epoca internetului liber, secretarul general al UIT a dat asigurari ca lucrurile nu sunt nici pe departe la fel de grave si ca libertatea internautilor nu va fi pus in niciun moment in pericol.
In esenta, UIT vrea sa ajunga sa aiba un cuvant greu de spus in ceea ce priveste organizatiile care asigura functionarea internetului, cum ar fi ICANN, organizatia care coordoneaza adresele web. Aceste organizatii functioneaza in prezent sub auspiciile guvernului american.
De cealalta parte, exista voci care sustin ca in spatele actiunilor UIT sunt deghizate intentiile Rusiei si Chinei de a crea un cadru legal international pentru cenzura virtuala.