Compania de telecomunicatii UPC a anuntat, joi seara, pe pagina sa de Facebook, ca va difuza in premiera in Romania, gratuit toata luna decembrie, televiziunea Animal Planet HD, anuntul fiind facut in contextul in care RCS&RDS a scos din grilele sale toate canalele Discovery.
"Dragi fani curiosi ai UPC, din decembrie va oferim cea mai extinsa grila de documentare - 20 canale (avem si toate cele 8 canale ale Discovery Networks) (...). De la 1 decembrie avem in grila Discovery ID, iar in premiera pentru Romania vom lansa Animal Planet HD. Iar partea cea mai buna este ca oferim vizionare libera in decembrie pentru toti cei care sunt si care doresc sa vina in reteaua noastra", se spune in mesajul UPC.
Televiziunea Animal Planet HD face parte din portofoliul companiei Discovery Communications. Animal Planet HD are o grila diferita de postul Animal Planet, la randul sau distribuit in prezent in Romania.
Animal Planet HD este unul dintre cele mai mari canal HD de gen din lume. Canalul a fost lansat in Statele Unite ale Americii pe 1 septembrie 2007, iar din 2009 este disponibil si in Europa. Televiziunea emite 24 de ore din 24.
Contraofensiva declansata de UPC Romania pentru atragerea de noi clienti vine in contextul in care operatorul de cablu concurent RCS&RDS a scos, joi seara, de pe retelele sale de cablu (care au aproximativ doua milioane de abonati, n.r.) toate canalele operate de compania Discovery Networks, inclusiv Discovery Channel. Decizia RCS&RDS a venit dupa ce, pe 23 noiembrie, compania de telecomunicatii a scos Discovery Channel si de pe reteaua sa de satelit Digi (care are aproape un milion de abonati, n.r.).
RCS&RDS a scos, joi seara, din pachetul de baza de pe retelele de cablu televiziunile Discovery Channel si Animal Planet, in locul acestora fiind incluse History Channel, post care se afla pana atunci in pachetul suplimentar al operatorului de telecomunicatii, dar si televiziunea BBC Entertainment.
Totodata, RCS&RDS a scos, joi seara, posturile TLC, Discovery Science si ID Investigation Discovery (toate aflate in portofoliul companiei Discovery), care se regaseau intr-un pachet suplimentar in retelele de cablu ale companiei de telecomunicatii, pentru care abonatii platesc o suma suplimentara de 7 lei, fata de abonamentul la pachetul de baza.
Pe de alta parte, RCS&RDS a transmis, joi seara, intr-un e-mail adresat abonatilor sai, ca televiziunile "Digi Animal World si BBC Entertainment vor inlocui Animal Planet si Discovery Channel, care ies din grila la 1 decembrie". In momentul difuzarii acestei stiri, televiziunea Digi Animal World nu apare in pachetul de baza al retelelor de cablu RCS&RDS.
Scoaterea canalelor Discovery din retelele de cablu ale RCS&RDS s-a produs in cateva ore, pe parcursul serii de joi, inainte cu o zi ca acordul de retransmisie intre Discovery si RCS sa expire (acordul expira pe 30 noiembrie).
Presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Rasvan Popescu, a declarat vineri dimineata, pentru MEDIAFAX, ca RCS&RDS nu a avut aprobarea Consiliului sa scoata din grilele de cablu canalele Discovery, cazul urmand sa fie analizat in prima sedinta a CNA de saptamana viitoare, care ar putea avea loc marti.
Potrivit articolului 74, alineatul 3 din Legea audiovizualului, "distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului". Aceeasi lege prevede ca in astfel de cazuri CNA poate aplica sanctiuni cuprinse intre 10.000 de lei si 200.0000 de lei.
Scoaterea canalelor Discovery de pe retelele de cablu ale RCS a fost confirmata, joi, in jurul orei 21.30, pe pagina de Facebook a televiziunii Discovery Channel: "In acest moment, RCS&RDS a inceput sa elimine canalele Discovery din grila sa de programe, ignorand protestele voastre si incercarile noastre de a ajunge la o intelegere. Dar nu ne vom opri aici. Daca vreti sa urmariti canalele Discovery, aveti alternative. Canalele noastre sunt prezente in ofertele tuturor celorlalti operatori de cablu, printre care UPC, Romtelecom, Focus Sat sau AKTA".
Prezenta pe piata romaneasca din 1992, UPC este una dintre cele mai mari companii de comunicatii prin cablu din Romania, furnizand servicii de televiziune prin cablu si prin satelit, internet de mare viteza si telefonie fixa digitala. Operatorul are peste 1,14 milioane de clienti (cablu si satelit) in 200 de orase medii si mari.
UPC Romania este afiliata la UPC Broadband, divizia europeana a grupului Liberty Global, una dintre cele mai mari companii de comunicatii prin cablu din lume.

sursa: ECONOMICA.NET