It.bzi.ro : Laptop-ul iti da batai de cap? Cateva sfaturi cum il poti imbunatati

Sa spunem ca ai un laptop vechi de 3-4 ani, poate un pic mai mult, a carui configuratie nu depaseste 2 GB in memorie RAM si 250 GB spatiu de stocare, pe un hard-disk lent si amarat. Clar nu esti fericit de cum se misca vechiul tau prieten, dar poti, cu o mica investitie, sa-l faci un pic mai rapid.
Exista doua investitii hardware pe care le poti face pentru ca laptopul tu sa mearga mai bine urmate de una software. Costul investitiei poate sa se incadreze lejer in 450 RON, ceea ce iti poate face laptopul ceva mai rapid si ii poate prelungi viata cu inca 3-4 ani, scutindu-te de o investitie mai mare.

Schimba HDD-ul cu un SSD

Orice SSD, chiar si cel mai trist dintre ele, este mai rapid mai rece si mai silentios decat un HDDnormal. Daca laptopul tau e vechi de 3-4 ani cu siguranta n-are S-ATA 3 asa ca nu trebuie sa faci o investitie prea mare la capitolul asta.
Poti sa cumperi un SSD Intel de 60 GB cu 320 RON suficient pentru sistemul de operare, daca nu te joci. Daca te joci tot ar trebui sa-ti ajunga un SSD de 120-128 GB, pentru ca nu trebuie sa ai toate jocurile instalate.
Din vechiul HDD poti sa faci lejer o unitate de stocare externa cu un rack pe USB de cativa zeci de lei, ca sa-ti pui muzica si filmele pe el.

Adauga niste memorie RAM

Daca esti nefericitul posesor al unui laptop cu 1 GB memorie RAM atunci cel mai bine ar fi sa cumperi 2 x 2GB. Daca ai 2 GB RAM atunci cel mai probabil poti sa cumperi doar o placuta de 2 GB, la fel si in cazul in care ai 3 GB RAM. Avand 2 x 2 GB memoria va functiona in dual-channel.
Ca sa vezi ce tip de memorie ai nevoie si cate module ai in laptop poti sa folosesti, de exemplu, AIDA - are si versiune gratuita. Din nou, fiind vorba de un laptop de 3-4 ani probabil are memorie DDR 2, caz in care 2 GB costa 120 RON.

Instaleaza-ti Windows 7
Daca ai Windows XP si iti iei un SSD si 4 GB RAM e pacat de investitia facuta. Pune Windows 7, e mult mai rapid si optimizat decat batranul XP.