Un italian in varsta de 60 de ani a fost diagnosticat cu tumoare pe creier, specialistii gasind o legatura directa intre aceasta maladie si folosirea de catre barbat, timp de 12 ani, cate sase ore pe zi, a telefonului mobil, scrie Daily Mail.
O Curte din Italia a hotarat ca boala omului de afaceri Innocente Marcolini a fost provocata de expunerea indelungata la radiatiile electromagnetice ale telefonului mobil.
"Vorbeam la telefon, in special la mobil, cel putin cinci, sase ore pe zi, la munca. Vreau sa fie recunoscuta legatura dintre boala mea si folosirea telefonului mobil si a celui fara fir. (...) Acest lucru este de interes pentru multa lume. Vreau ca aceasta problema sa devina publica intrucat multi nu cunosc riscurile." explica Marcolini.
Spusele lui sunt confirmate de oncologistul si profesorul Angelo Gino Levis si neurochirurgul Giuseppe Grasso, care sustin ca, pe termen lung, folosirea mobilelor provoaca daune celulelor si reprezinta un factor de risc pentru aparitia tumorilor. Potrivit celor doi, boala poate sta ascunsa pana la 15 ani, lucru care face ca studiile pe termen scurt, legate de telefoanele mobile, sa nu aiba acoperire.
Pe de alta parte, specialistii Institutului de Epidemiologia Cancerului din Copenhaga au ajuns, in urma unui studiu similar celui intocmit de italieni, la concluzia ca rata aparitiei cancerului la nivelul sistemului nervos este aceeasi, atat la persoanele care au folosit pe termen lung mobilul cat si la cele care nu au folosit mobilul.
Acest din urma studiu, insa, este combatut de specialistii britanici care sustin ca danezii i-au inclus in categoria persoanelor care nu au folosit mobilul si pe cei care au folosit pe termen scurt acest obiect.
Autoritatile italiene se asteapta la alte noi plangeri din partea unor persoane care banuiesc ca problemele de sanatate li se trag de la folosirea telefoanelor mobile sau fara fir.