BURSA: Fotbalul autohton revine la viata pe 12 iunie
Fotbalul autohton se reia vineri 12 iunie, de la ora 20:00, cu meciul dintre CS Universitatea Craiova si FC Botosani. Anuntul a fost facut de Liga Profesionista de Fotbal, in sfarsit, dupa zeci de zile de discutii.
Reluarea a fost posibila dupa ce, incepand cu data de 1 iunie, autoritatile au permis organizarea si desfasurarea competitiilor sportive in aer liber (cu exceptia sporturilor de contact), fara spectatori, cu respectarea masurilor de protectie sanitara stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului si sportului si ministrului sanatatii, emis in temeiul art. 43 si al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020. Legat de posibilele masuri care trebuie luate in cazul aparitiei imbolnavirilor, FRF si LPF vor decide pe linie sportiva, cu respectarea legii si protocoalelor sanitare in vigoare, a declarat ministrul Tineretului si Sportului, Ionut Stroe:
- Se aplica toate legile si toate protocoalele existente in aceasta tara, valabile, descrise in documentele normative care exista in acest moment. Exista proceduri medicale clar si bine definite in acele documente, exista ancheta epidemiologica care se face, exista izolare, stabilirea contactilor directi, toate acele masuri care sunt descrise. Cat priveste zona sportiva, sanctiuni, reprogramari de meciuri sau decizii privind clasamentul, acestea apartin in exclusivitatea organizatorului de competitii, LPF sau FRF. Este decizia lor, sunt regulamentele lor interne, ei stabilesc. Pe zona medicala, raspunderea e ca la oricare. Aceste masuri, care chiar daca par restrictive, nu fac altceva decat sa securizeze competitia si sanatatea sportivilor care participa acolo.
Ieri a avut loc si primul meci (amical) de la intreruperea competitiilor. FC Voluntari a invins cu scorul de 2-0 pe FCSB. Atacantul macedonean Marko Simonovski si mijlocasul Mihai Capatana au marcat golurile, in repriza a doua. Partida a avut loc la baza de pregatire a FCSB din Berceni.
In campionatul Ligii I mai sunt de disputat 72 de meciuri, 24 din play-off si 48 din play-out. Liga I este intrerupta de la 12 martie, cand FRF a decis suspendarea tuturor competitiilor fotbalistice, din cauza pandemiei de coronavirus. Clasamentul play-off-ului este urmatorul: CFR Cluj - 30 de puncte, FCSB - 26 de puncte, CSU Craiova - 26 de puncte, Astra Giurgiu - 24 de puncte, FC Botosani - 24 de puncte si Gaz Metan Medias - 23 de puncte. Clasamentul play-out-ului este urmatorul: FC Viitorul - 24 de puncte, Sepsi - 19 puncte, Hermannstadt - 17 puncte, Dinamo - 17 puncte, Poli Iasi - 15 puncte, Academica Clinceni - 14 puncte, Chindia Targoviste - 14 puncte si FC Voluntari - 12 puncte.