Senatorul Viorel Chiriac a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Despre memorie. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Memoria este un proces psihic care consta in intiparirea, recunoasterea si reproducerea senzatiilor, sentimentelor, cunostintelor, miscarilor, proceselor etc. din trecut. Psihologia ne spune ca memoria este un proces referitor la dimensiunea temporala a constiintei umane, in care informatia este codificata, stocata si recuperata. Datorita memoriei fiecare fiinta umana dobandeste continuitatea identitatii sale in timp si fara ea am trai un continuu prezent, ceea ce ar face imposibil fenomenul adaptarii, iar lumea ar deveni un haos. Memoria este un fel de istorie nescrisa a fiecarei fiinte umane. Si iata, suntem ceea ce suntem fiecare dintre noi, constiinta unica si caracter individualizat, prin memoria individuala personala, dar si prin oglindirea noastra in celelalte memorii individuale. Toate aceste memorii individuale sunt componentele unui alt fenomen specific, care se numeste memorie colectiva si este mai mult decat suma tuturor elementelor componente. Si pentru a incheia cu un citat aceasta succinta incursiune in psihologie: Pierderea memoriei este descrisa ca uitare sau ca o tulburare medicala, amnezie; ea poate fi totala sau partiala, de scurta durata sau permanenta. Scopul celor mai inainte relatate nu este teoretic, ci unul cat se poate de pragmatic, in slujba elucidarii unei situatii concrete.O distinsa doamna a sportului romanesc, multimedaliata olimpic, cu o tenacitate si o longevitate in cariera, demne de o mare campioana, a suferit recent o pierdere de memorie.Din prestatia doamnei ministru, caci domnia sa ocupa in prezent o astfel de functie, nu rezulta ca ar fi o amnezie totala si nici permanenta, care sa-i afecteze capacitatea de munca, ci dimpotriva isi desfasoara in mod curent activitatea in cadrul ministerului, emitand ordine si circulare.
Una dintre circulare interzice intonarea imnului national la competitiile sportive interne, pentru a evita posibile incidente (?) si ar putea fi considerata o circulara nastrusnica sau halucinanta, daca n-ar fi de-a dreptul antinationala si criminala. Probabil ca o severa amnezie partiala, speram trecatoare, a impedicat-o pe d-na ministru sa-si aminteasca de intreaga sa cariera, care se datoreaza sportului, cum de altfel declara insasi domnia sa in urma cu ceva timp. Sportului romanesc ! Federatiei Romane de Canotaj Academic ! Participarii la competitii olimpice si mondiale unde s-a arborat Drapelul de Stat al Romaniei si s-a intonat Imnul de Stat al Romaniei ! De altfel, nici la incununarea sa cu titlurile de campioana nationala, distinsa doamna n-a fost privata de insemnele nationale si intonarea imnului tarii. De asemenea, ne-o reamimtim pe actuala doamna ministru purtand echipamentul sportiv cu tricolor, sub drapelul national si in acordurile Imnului Romaniei, alaturi de coechipierele domniei sale â€" caci marea campioana n-a fost niciodata singura, ci a avut in permanenta alaturi colegele de club sau din lotul national al Romaniei, dar si sustinerea tuturor romanilor. Din anul 2004 o vedem pe doamna ministru in uniforma de general al Politiei Romane, iar de cateva luni ca membru al Guvernului Romaniei. Din nefericire, toate acestea d-na ministru le-a uitat. Sau a dorit sa le dea uitarii. Sau poate nu le mai considera acum importante. Sportul nu este doar o testare a limitelor fizice si psihice ale fiintei umane, o lupta continua pentru depasirea barierelor, ci mai presus de toate este o modalitate de formare a caracterelor, de educare civica si patriotica. Deopotriva sportul este si un mijloc de afirmare a identitatii nationale si de promovare a imaginii Romaniei in lume, a mandriei de a fi roman si de a face ca Drapelul Romaniei sa fluture pe cel mai inalt catarg sub acordurile Imnului Romaniei! Indiferent de nivelul competitiei, oricand, oriunde in tara si oriunde in lume!