Senatorul Sorin Constantin Lazara sustinut o declaratie politica intitulata: Implicarea activa si sustinuta in incurajarea tinerilor pentru a include activitatea fizica sustinuta in viata cotidiana. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Dupa cum stim foarte bine, statisticile privitoare la starea de sanatate a populatiei, cu deosebire a populatiei tinere, evidentiaza cresteri ingrijoratoare ale ratei morbiditatii, sedentarismului si obezitatatii, acestia constituindu-se drept factori favorizanti in aparitia diferitelor afectiuni fizice si psihice.
Unul dintre factorii alarmanti este reducerea semnificativa a numarului de copii si de tineri care practica sportul, sub diferite forme.
Acest fapt se poate vedea, la nivel inalt, prin scaderea performantelor sportive ale Romaniei pe plan international, mai ales in competitiile majore - Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale si Campionate Europene.
La nivel general, se observa ca timpul alocat practicarii sportului in scoli este redus si, in ciuda eforturilor de a creste numarul de ore de educatie fizica, efectele intarzie sa apara.
Unul din elementele agravante este lipsa de consecventa in aplicarea legislatiei in vigoare privind educatia fizica si sportul, precum si neconcordanta punctelor de vedere ale factorilor de decizie.
Faptul ca multi copii practica astazi diferite ramuri sportive pe calculator, in timp ce sunt scutiti de catre parintii excesiv de protectori de orele de educatie fizica desfasurate in scoala reprezinta un fenomen social real si deosebit de primejdios. Aceasta realitate constituie un semnal de alarma pentru toti factorii implicati in procesul de formare a tinerei generatii. Din pacate, timpul petrecut in fata calculatorului si a televizorului creste direct proportional cu varsta, iar timpul petrecut in aer liber scade odata cu inaintarea in varsta.
Este bine stiut ca, educatia fizica desfasurata atat la nivel de invatamant primar cat si la nivel de invatamant gimnazial, liceal sau chiar universitar indeplineste un rol deosebit in procesul de formare si dezvoltare a personalitatii copilului. Specialistii din domeniul psiho-pedagogic recunosc valentele formative in plan biologic, motric, psihic si social ale acestei discipline.
Pentru toate aceste motive si nu numai, este necesar sa incurajam in mod vizibil elevii si tinerii sa faca miscare si consider esential ca sportul sa fie integrat la nivelul activitatilor zilnice ale acestora.
Numeroase activitati pot fi imbinate in mod armonios cu si prin miscare, acest fapt ajutand la integrarea sociala, la definirea si formarea caracterului viitorului adult, in conformitate cu principiile sanatoase ale vietii in contextul existentei acestora ca cetateni europeni educati, sanatosi si informati.
Educatia formala si informala beneficiaza de valorile transmise prin educatie fizica si sport, cum sunt acumularea de cunostinte, motivatie, aptitudini, dispozitia de a depune eforturi personale, precum si de calitatile sociale, cum sunt munca in echipa, solidaritatea, voluntariatul, toleranta si fair-play-ul, totul intr-un context multicultural.
Datorita marii lor accesibilitati, educatia fizica si sportul se practica sub cele mai diferite forme, insotind omul de la nastere pana la batranete, creand astfel un stil de viata echilibrat si sanatos.
Nu in ultimul rand, promovand respectul pentru organismul propriu si al altora, educatia fizica si sportul se constituie in forme de educatie pentru sanatate. Omul este, in primul rand, o fiinta biologica ale carei componente structural-functionale sunt, in mod general si specific, influentate prin educatie fizica si sport. Functia de optimizare a potentialului biologic reprezinta, de fapt, punctul de plecare pentru toate influentele exercitate asupra organismului uman.
Prin educatia fizica din scoala, se asigura formarea de cunostinte, deprinderi practice si intelectuale, precum si insusirea de valori etice, care contribuie la dezvoltarea capacitatii de integrare sociala a individului.
Este necesar sa constientizam ca perspectivele unei sanatati precare si diminuarea capacitatii motrice a populatiei pun in pericol dezvoltarea economica durabila si siguranta nationala. Iata de ce statul trebuie sa se implice activ si sustinut in incurajarea tinerilor de a include activitatea fizica sustinuta in viata cotidiana.