De ce fanii civilizati din Romania nu mai vin la stadion (1)
prosport.ro/11 cauze pentru care fanii civilizati din Romania nu mai vin la stadion. Stucan descrie bizonul care populeaza tribunele: nesimtit, speculant, obscen, bataus, mizerabil, nepasator, bisnitar
Daca ai dat click, probabil ca nu ai mai mers pe un stadion din Romania de pe vremea cand Steaua siRapid jucau in semifinala Cupei UEFA sau din anul cand Dinamo o fura de la Lazio, cu sau fara ajutorul intern” al lui Ioan Becali sau al lui Vali Pepene” Nastase. In mod sigur, tu nu te incadrezi printre rebelii din galeria Stelei care refuza sa mai vina la meciuri pentru ca nu recunosc brandul fantoma FCSB. Pe tine nu te-au scarbit atat de tare Becali, Borcea, Copos sau Porumboiu, nici fotbalul slab jucat in Liga 1 de zeci de ani, ci injuraturile, cojile de seminte si caftelile pentru care multi bizoni, civili sau in uniforme, vin in tribune. In urmatoarele minute, o sa afli 11 motive pentru care stadioanele din Romania au devenit niste tarcuri in care multe specimene se desfasoara in voie si unde lipsa de civilizatie are valoarea unei invitatii in sectorul VIP. Evident, le vor citi si bizonii - daca au rabdare -, dar instinctul lor primar ii va impinge sa-i injure deopotriva pe autor si pe cei care au fugit de pe stadioane.
Daca visezi si tu la societatea utopica in care spectatorii vin la meciuri doar sa-si incurajeze echipa, atunci voteaza cauzele care te-au alungat din tribune si indeamna-ti si prietenii civilizati sa procedeze la fel. Garantat, in Romania sunt mai multi oameni obisnuiti pasionati de fotbal decat cele cateva mii de specimene care se comporta ca in preistorie. Voi, normalii, puteti sa va luati stadioanele inapoi.

1. Coaja plina de saliva de pe ceafa

Mizeria in Romania e o constanta. Ai avut vreodata curiozitatea sa-ti arunci privirea mai mult de o fractiune de secunda spre un cos de gunoi care da pe afara? Nu, asta nu inseamna ca esti un sarman ratacit si zdrenturos care cauta o coaja de paine sau un muc de tigara. Trebuie doar sa vezi cum, in numele bunei cresteri, compatriotii tai continua sa arunce lucruri intr-un recipient in care in mod clar nu mai ai ce sa indesi, in loc sa mai mearga 20 de pasi pana la urmatorul cos de gunoi. Sau sa-si vare deseurile intr-o punguta din geanta pana ajung acasa. Astia sunt, insa, aia civilizati. Ce pretentie sa ai de la gorilele care vin la stadion cu punga XXL de seminte de bostan sau de floare ale caror coji vor fi scuipate, cum scuipa combinele graul, in stanga, in dreapta si in fata?
Cu certitutine, pe vremea cand veneai la stadion, ai simtit si tu ceva cald care ti se lipeste de ceafa, in spatele urechii. Ti-ai dus mana si ai nimerit peste o coaja vargata, imbibata in saliva calda, proaspat treierata” de dintii posesorului de bilet de pe scaunul din spatele tau, te-ai intors cu o fata fioroasa pentru a-i cere socoteala, insa ai ramas dezarmat in fata privirii pierdute a rozatorului” din tribuna, preocupat sa devoreze samburii si sa urmareasca jocul . Daca ai avut ghinion, in momentul rasucirii, un alt proiectil bine umezit ti s-a lipit de obraz sau de buze, suficient sa-ti simti fierea urcand fulminant in gura si sa-ti juri ca nu vei mai calca in viata ta la un meci de fotbal.
Pe stadioanele din Romania, semintele sunt insa doar un rafinament al subculturii. Poti fi umplut de scrum de tigara - romanii nu dau doi bani pe legea care interzice fumatul in tribune - sau daca tragi lozul nepotrivit, risti sa stai langa un bizon care pe toata durata meciului isi suge dintii sau isi trage nasul si apoi scuipa la picioare, cu frecventa lui Dorinel Munteanu. Evident, la plecare te vei feri sa treci prin fata scaunului lui, insa greata resimtita timp de doua ore este nepretuita, precum bucuria copilului tau din reclama Mastercard, de pe vremuri, din serile de Champions League.
In cele mai multe dintre cazuri, experienta unui meci in Romania iti e stricata inca din start, atunci cand ajungi la stadion. Iti cauti locul 26 de pe randul 15 si, cand sa te asezi, iti dai seama ca pantalonii proaspat luati din dulap trebuie sa intre urgent in masina de spalat. Daca saliva rozatorului de saptamana trecuta s-a evaporat, scaunul e garantat plin de coji. Mai exista mazga, praful ala care cade parca din cer si iti decoloreaza pantofii si hainele oriunde te-ai afla in Romania. Pentru a-l sterge, ai nevoie de ceva mai mult decat de un servetel uscat, dar tu nu ai venit la stadion pentru a te transforma in Chef Adrian Hadean, care isi propune sa vada cate farfurii poti spala cu o sticla de Fairy. Cum fortele de ordine nu te lasa sa intri pe stadion cu aspiratorul de buzunar, de frica sa nu-l arunci in capul lui Rapa, tragi aer in piept si-ti sacrifici pantalonii.
Cum se poate schimba
In 1998, lumea a facut cunostinta cu o specie aproape extraterestra de suporter: fanul japonez. Uluiti, romanii au putut vedea la jurnalele de stiri imagini cu asiaticii care faceau curat in tribune dupa meciurile nationalei lor de la Mondialul din Franta. Dotati cu pungi si plini de respect, ei strangeau rolele de confetti si alte resturi ramase in urma vizionarii meciului. Evident, nu-l poti obliga pe Dorelul care nu-si strange nici firimiturile de pe masa, acasa, sa adune de pe jos resturile scuipate de altii. Dar daca el si-ar depune cocktailul din coji si saliva intr-un cornet de hartie pe care-l arunca la gunoi la iesire? De ce ar face asta? Inchipuiti-va ca si Dorel are un punct slab. Acesta este rusinea de a-l vedea lumea cand apare pe tabela de marcaj, filmat cu camerele de supraveghere in timp ce scuipa seminte de jos, intr-o campanie de curatare a tribunelor de genul Prindeti bizonul”? O varianta ar fi si masura adoptata de CFR Cluj care a interzis consumul semintelor pe stadion.
(Va urma)