prosport.ro/ANALIZA | Nationala Romaniei, neinteresanta pentru Halep. Dupa ce a dezamagit la ultimele meciuri din Fed Cup, Simona abandoneaza echipa intr-un moment critic. Contraexemplul Djokovic
Simona Halep a luat o decizie dezamagitoare pentru fanii echipei nationale de Fed Cup a Romaniei, aceea de a nu merge la un meci cu o semnificatie uriasa: barajul pentru accederea in Grupa Mondiala.
Chiar daca Romania nu a mai disputat o intalnire de o asemenea importanta de 23 de ani, Simona a lasat de inteles ca pune pe primul plan turneele din circuitul WTA:
-Este foarte greu sa merg sa joc in Canada, sunt obosita, am obligatii la Stuttgart. Daca era in Europa ma duceam cu mare drag. Eu zic ca avem prima sansa, Irina este in forma buna si la dublu avem echipa buna. Imi pare rau ca nu voi fi cu ele, dar voi fi cu sufletul acolo, a declarat a treia jucatoare a lumii la venirea in tara, dupa semifinala disputata vineri, la Miami.
Sa fie insa un contract de publicitate ori un turneu de categorie Premier (in abia a patra categorie valorica din circuit) motivul pentru care Halep absenteaza de la o intalnire cruciala pentru Romania? Mai degraba lipsa de motivatie, evidentiata si de prestatiile precedente din Fed Cup.
Simona a tras echipa in jos de 3 ori
In 2014 si inceputul lui 2015, perioada in care a ajuns la varful ierarhiei WTA, Simona a participat la 6 dueluri in prestigioasa Fed Cup, competitie intertari rezervata fetelor. La trei dintre acestea, care au avut si un plus de incarcatura, a pierdut surprinzator, fiind nevoie ca Sorana Cirstea sau Irina Begu sa salveze echipa de fiecare data.
- 5 februarie 2014: Ungaria - Romania 1-2 (Grupa I Europa/Africa)
Sorana Cirstea castiga primul meci cu Reka-Luca Jani: 6-1, 6-0
Simona Halep pierde al doilea meci cu Timea Babos: 1-6, 7-5, 6-3
Irina Begu si Monica Niculescu castiga meciul decisiv cu perechea Timea Babos/Reka-Luka Jani: 6-7(5), 6-2, 6-0
- 7 februarie 2014: Romania - Marea Britanie 2-1 (Grupa I Europa/Africa)
Sorana Cirstea pierde primul meci cu Heather Watson: 6-7(7), 6-1, 6-4
Simona Halep castiga al doilea meci cu Johanna Konta: 6-1, 6-4
Irina Begu si Monica Niculescu castiga meciul decisiv cu Jocelyn Rae si Heather Watson: 6-0, 6-2.
- 8 februarie 2014: Romania - Letonia 2-1 (Grupa I Europa/Africa)
Irina Begu castiga primul meci cu Julia Ostapenko: 6-3, 6-3
Monica Niculescu castiga al doilea meci cu Diana Marcinkevica: 6-3, 6-3
Sorana Cirstea si Simona Halep abandoneaza in primul set, cand conduceau cu 3-2, si pierd meciul cu Darta Emulina si Julia Ostapenko. Era insa doar o intalnire de palmares, Romania fiind deja invingatoare la total dupa victoriile Monicai si Soranei
- 9 februarie 2014: Romania - Ucraina 2-0 (meci pentru calificarea la barajul pentru Grupa Mondiala II)
Sorana Cirstea castiga primul meci cu Olga Savchuk: 6-3, 6-2
Simona Halep castiga al doilea meci cu Elina Svitolina: 6-3, 7-5
- 19-20 aprilie 2014: Romania - Serbia 4-1 (barajul pentru accederea in Grupa Mondiala II)
Sorana Cirstea castiga primul meci cu Ana Ivanovic: 3-6, 6-1, 6-2
Simona Halep castiga meciul al doilea cu Bojana Jovanovski: 6-2, 6-4
Simona Halep pierde meciul al treilea cu Ana Ivanovic: 3-6, 6-7(2)
Sorana Cirstea castiga meciul cu Bojana Jovanovski: 6-3, 6-7(7), 6-3
Irina Begu si Monica Niculescu castiga prin abandon meciul al cincilea, cu Jovana Jaksic si Nina Stojanovic, care s-au retras la 1-0
- 7-8 februarie 2015: Romania - Spania 3-2 (primul tur al Grupei Mondiale II)
Simona Halep castiga primul meci cu Silvia Soler Espinosa: 6-2, 6-1
Irina Begu pierde al doilea meci cu Garbine Muguruza: 6-3, 6-2
Simona Halep pierde al treilea meci cu Garbine Muguruza: 6-4, 6-3
Irina Begu castiga meciul al patrulea cu Silvia Soler Espinosa: 6-2, 6-4
Irina Begu si Monica Niculescu castiga meciul decisiv cu Anabel Medina si Garbine Muguruza: 5-7, 6-3, 6-2
Jucatoarele nu primesc puncte in clasament pentru meciurile castigate in Fed Cup. Premiile in bani, daca acestea exista, sunt stabilite de FR de Tenis. Spre exemplu, fiecare jucatoare ar trebui sa incaseze 12.500 de euro dupa meciul cu Spania de la Galati. Ca o comparatie, cecul castigat de Simona pentru triumful de la Indian Wells are o valoare de 900.400 de dolari.
Niculescu - accidentata. Bouchard - motivata?
Dupa anuntul facut de Halep, nationala Romaniei se afla intr-o situatie delicata. Asta pentru ca Monica Niculescu, a treia jucatoare tricolora in clasamentul WTA, nu va participa nici ea la play-off, din cauza unei accidentari la piciorul drept. Dar si pentru ca Eugenie Bouchard (7 WTA), care inca nu si-a confirmat prezenta la Montreal, are nevoie de inca o selectie in echipa nationala pentru a putea ajunge la JO de la Rio. Astfel, cu Bouchard in echipa, canadiencele vor avea prima sansa in fata tricolorelor Irina Begu (36 WTA), Alexandra Dulgheru (68 WTA), Andreea Mitu (107 WTA) si Raluca Olaru (840 WTA). Celelalte componente ale Canadei ar fi Sharon Fichman (206 WTA), buna jucatoare de dublu, Gabriela Dabrowski (177 WTA) si Francoise Abanda (243 WTA). Cele trei tenismene nu exceleaza in proba de simplu, dar pot produce surprize in orice moment pe hard, suprafata aleasa de canadieni. Loturile oficiale vor fi prezentate in aceasta saptamana.

Nastase o critica pe Halep
Ilie Nastase, fost lider mondial, a criticat-o pe Simona Halep pentru decizia surprinzatoare pe care a luat-o la sfarsitul saptamanii trecute.
- N-as vrea sa comentez mai multe, dar nu e normal. Intrebati-o pe Halep de ce nu vrea sa joace pentru Romania. Nu vreau sa spun mai multe, dar sa ne lamureasca de ce se duce la Stuttgart si nu joaca la Fed Cup. Eu m-as fi dus sa evoluez pentru Cupa Davis, pentru tara mea, ea merge la Stuttgart, a declarat Nastase pentruZiarulring.ro
Nastase n-a fost mai explicit, dar ProSport a explicat ieri ca Simona Halep a semnat un contract de reprezentare cu firma Porsche, care este si sponsor principal al turneului de la Stuttgart. Competitia se si numeste, de altfel, "Porsche Tennis Grand Prix". In momentul in care a semnat cu firma germana, Simona Halep a primit un Porsche 911 Carrera 4 Coupe, de culoare rosie, un bolid de 350 de cai, ce poate atinge 300 km/h. Daca invinge la Stuttgart, unde este favorita numarul doi dupa Sarapova (si ea sub contract cu Porsche), Halep va castiga inca o masina de tipul celei pe care a primit-o deja.

Djokovic a jucat intr-un picior pentru Serbia
Un alt motiv invocat de Halep este reprezentat de oboseala acumulata in ultimul timp. Pentru alti sportivi de top, acest argument paleste in fata dorintei de a juca pentru tara lor. Liderul mondial Novak Djokovic evolua pentru Serbia in semifinala Cupei Davis 2013 contra SUA. In primul set al meciului patru, disputat impotriva lui Sam Querrey, Nole a calcat stramb si s-a accidentat la glezna. Multi s-ar fi retras, dar sarbul si-a invins durerile, a revenit in teren si s-a impus fantastic, cu 7-5, 6-7(4), 6-1, 6-0.
La final, Djokovic si-a declarat mandria de a evolua pentru Serbia, spunand ca nu a abandonat din respect pentru colegi:
- Nu sunt dese ocaziile cand poti juca pentru tara ta, impreuna cu alti 15 oameni care au acelasi scop maret. Este o responsabilitate extrem de importanta.