DESCOPERA.RO: Jack LaLanne: omul care ne-a revolutionat corpul si sanatatea (Autor : Nicu Parlog )
Cu mult timp inainte de aparitia power yoga, pilates, tae-bo, cross-fit si restul metodelor de slabit, tonifiat si transformat omul modern intr-un atlet cu trup de coperta de revista glossy, avea sa se nasca un om care si-a dedicat viata si eforturile inerente descoperirii celor mai potrivite metode de miscare fizica coroborate cu dietele care sa duca la obtinerea unei vieti lungi si sanatoase. Cunoscut marii majoritati a romanilor drept batrinelul simpatic care face relame TV despre storcatoarele de fructe, Jack LaLanne, caci despre el este vorba a fost de fapt un deschizator de drumuri fara precedent inca din timpurile in care America si lumea intrega nici nu visau la necesitatea unei vieti active din punct de vedere fizic si a unei diete sanatoase.

Copilul dependent de dulciuri

Viitorul fenomen s-a nascut in anul 1914 in California. Parintii sai erau doi emigranti francezi care ajunsesera in Statele Unite in cautarea unei vieti mai bune.
Cel care avea sa devina cea mai influenta persoana din lume - in privinta adoptarii unei vieti si diete sanatoase - obisnuia sa se descrie drept un copil problema, incapatanat si agitat care era dependent de dulciuri si suferind de migrene si bulimie. In plus, nici scoala nu-l atragea asa ca a abandonat-o pe cand avea doar 14 ani.
Un an mai tarziu, atentia adolescentului agitat avea sa fie atrasa de conferintele si cartile lui Paul Bragg, unul dintre primii promotori in Statele Unite ale beneficiilor unei diete sanatoase si al legaturii dintre starea generala a sanatatii si o dieta curata, din care sa lipseasca carnea si zaharul.
Acela a fost cel mai mare moment de cotitura din viata lui LaLanne, care avea sa-si schimbe definitiv nu numai obiceiurile alimentare dar si modul in care va privi si perfectiona miscarile de gimanstica adaptate cresterii parametrilor sanatatii. Tot atunci, tanarul avea sa descopere si beneficiile practicarii inotului si ale sportului cu greutati. Asta se petrecea in perioada interbelica, cu mult timp ca Joe Weider, si mai apoi Arnold Schwarzenegger sa descopere si sa dezvolte si sa popularizeze culturismul asa cum il cunoastem astazi.
Cu mintea si sufletul linistite in urma dietelor sanatoase si a practicarii zilnice a sportului, Jack LaLanne a constientizat importanta scolii si a studierii stiinsifice a alimentatiei umane, a anatomiei si a sporturilor. Prin urmare, fostul rebel si-a continuat studiile si nu s-a lasat pana nu a obtinut titlul de doctor chiroparctor. In paralel, Jack si-a concentrat cercetarile personale si in domeniul exercitiilor cu greutati destinate dezvoltarii musculaturii.
Era deja anul 1936 si Jack LaLanne reusea sa deschida ceea ce se putea numi prima sala de fitness-culturism in acceptiunea moderna a termenilor din Statele Unite, respectiv din lume!
(Va urma)