Jurnalul National: Vin sarbatorile! Cumpatare la dulciuri, carne de porc si alcool (Autoare: Magda Marincovici)
Medicii ne recomanda sa evitam, in general, dar mai ales in perioada Sarbatorilor Craciunului, abuzurile de alimentele bogate in calorii, grasimi saturate (animale) sau zaharuri. In schimb, medicii ne sfatuiesc sa avem o alimentatie bogata in legume, fructe proaspete, cereale integrale, peste, nuci si arahide care ne ajuta sa ajungem sau sa ne mentinem greutatea normala si, foarte important, sa prevenim boli severe, cum este diabetul zaharat cu toate complicatiile lui severe.
Alegerile sanatoase legate de alimentatie trebuie sa faca parte din viata noastra cotidiana, indeosebi in perioada sarbatorilor. Stim cu totii ca noi, romanii, obisnuim sa abuzam in vacanta de iarna de preparatele din carne de porc, de dulciuri si bauturi alcoolice. Mai stim si ca, in aceasta perioada, se gateste mult si toata lumea se pregateste de zor pentru masa de Craciun, deci tentatiile alimentare sunt extrem de mari. Cu toate acestea, nu trebuie sa uitam sa fim moderati cand vine vorba de preparatele pe care le consumam, pentru a evita traditionalele vizite la departamentele de urgenta produse de excesele culinare, spune profesorul doctor Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si seful Centrului Clinic de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Craiova. Medicii recomanda cumpatare si alimentatie echilibrata nutritional mai ales in cazul persoanelor in varsta, gravidelor sau suferinde de boli cardiovasculare, de boli digestive etc.