Comentariu dw.de: Germania ca gazda a Jocurilor Olimpice
Jocurile Olimpice sunt o buna ocazie de a te promova ca tara. Fie la Berlin, fie la Hamburg, Germania ar putea dovedi ca succesul Campionatului Mondial de Fotbal din 2006 este repetabil. Un comentariu de Volker Wagener.
Doua metropole germane lupta sa castige dreptul de a gazdui Jocurile Olimpice de Iarna din 2024. Amintirea rusinii traite de reprezentantii orasului Munchen, caruia i-a fost refuzata cererea in acest sens, este inca foarte prezenta. Adversarii organizarii evenimentului sportiv in orasul lor au invins. Pentru cateva zile de competitii olimpice, bavarezii nu sunt dispusi sa mute, la propriu, muntii din loc sau sa betoneze dealurile.
Acelasi front potrivnic s-a facut simtit si la Stuttgart, unde elevi, pensionari si gospodine curajoase au iesit in strada pentru a lupta impotriva proiectului "Stuttgart 21". Pentru a ajunge mai repede cu 20 de minute la Ulm, nu este nimeni dispus sa accepte investitii de miliarde de euro. Abia un referendum ulterior a relansat dezbaterea despre oportunitatea proiectului.
In Germania, proiectele mari si costisitoare, nu sunt deloc indragite. Populatia vrea sa se faca auzita. Lumea stie ca, la final, toate investitiile facute in numele Jocurilor Olimpice, vor fi si mai scumpe decat se preconizase initial. Cu toate acestea la Berlin, peste jumatate din locuitorii capitalei considera ca ar fi un lucru bun organizarea Olimpiade in orasul lor. La fel si in Hamburg. De ce?
Ambele orase pot oricand gazdui Jocurile Olimpice, in pofida unor rasunatoare esecuri petrecute in ultimii ani: aeroportul din Berlin, respectiv Filarmonia de la Hamburg, care nu au putut fi finalizate.
O noua indatorare, spun administratiile locale din cele doua orase, nu intra in discutie. Oricum, ideea ar fi fost ferm respinsa de cetateni. Iar posibilele acte de coruptie, inevitabile cand in joc se afla miliarde de euro, bani publici, ar urma sa fie impiedicate de Transparency International, organizatie implicata de la bun inceput in pregatirile pentru Olimpiada din 2024.
Intrebarea esentiala este daca orasele care gazduiesc importanta competitie sportiva scot un profit mai mare decat sumele pe care le-au investit. Un bun exemplu in acest sens este Londra. Britanicii au reusit o lovitura de maestru in 2012, investind mai degraba in partea de est a orasului, mai putin atragatoare. Aici, au modernizat si dezvoltat infrastructura astfel incat sa aiba de castigat atat londonezii, cat si turistii.
Chiar si bazele sportive, concepute special pentru JO, au fost construite in asa fel incat, dupa incheierea evenimentului, sa poata fi micsorate. Astfel de idei ar trebui sa inspire oficialii de la Berlin si Hamburg.
Dincolo insa de aspectul financiar, Olimpiada este o carte de vizita. Cine suntem, ce dorim si cum vrem sa fim vazuti? Sa ne amintim de castigul enorm de imagine al Germaniei cu ocazia organizarii Campionatului Mondial de Fotbal in 2006.
Germania, indiferent ca este vorba despre Berlin sau Hamburg, ar avea sansa sa arate ca organizarea Olimpiadei reprezinta dorinta cetatenilor. Chinezii, de pilda, au transformat evenimentul intr-o bolta peste socialism si capitalism. Germanii ar putea fi primii care organizeaza Jocurile Olimpice cu "moderatie", departe de manifestarile gigantice de la Beijing.