Jurnalul National: Unul din trei copii este obez. Fara ca parintii sa stie, 50% dintre adolescente se infometeaza pentru a slabi (Autoare: Magda Marincovici)
La nivel global , atat in tarile sarace, cat si in cele bogate, obezitatea la tineri este un proces in continua extindere. OMS vorbeste despre un veritabil flagel pe care il califica "epidemie la nivel mondial". Cifrele confirma amploarea fenomenului: 1,4 miliarde de persoane de peste 20 de ani sunt afectate de obezitate si 2,8 milioane de persoane mor, anual, din aceasta cauza. La acest capitol, Romania este in randul lumii, adica unul din trei copii este obez sau supraponderal, ocupand locul trei in Europa. Parinti fiti atenti la ceea ce spunea dr Simona Tivadar, specialist in diabet zaharat, nutritie si boli metabolice la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti., deoarece aveti de invatat. "Parintii sunt atenti pana la isterie la hrana copilului intre 0 si 3 ani. Apoi, il hranesc, in loc sa-i dea sa manance. Masa in familie are pentru copil valoarea unei mese la restaurant pentru adulti. Dar mama nu mananca, deoarece este la dieta si doar ciuguleste ceva. Tata e mai degraba ocupat, absent sau nervos. Si, atunci, sa traiasca bunicii, pentru multe, dar mai ales pentru ca au si dau nepotilor bani pentru dulciuri. Atentie, in preadolescenta si adolescenta, masa grasa se dubleaza, la fetite, fiind mai evidenta pentru a atinge maturitatea sexuala. Ce fac copiii in acesta perioada? Fac pian, limbi straine... Dar ar trebui sa faca sport . 50% dintre adolescente tin o dieta fara ca parintii sau cineva din jurul lor sa stie. Acesti copii sunt condamnati la diabetul tip 2, diabetul grasului care, este asociat cu varsta de 60 de ani, dar pe care acum il dezvolta tineri intre 18 si 30 de ani. Acesti copii au un risc de 4 ori mai mare de a face cancer comparativ cu cei care au greutatea normala. Parintele unui copil obez este orb la boala copilului sau. Este un fenomen obiectiv medical: parintele vede copilul vecinului ca este grasut, dar nu-si vede propriul copil. Si aici ar trebui sa intervina medicul de familie, medicul de scoala".
Obezitatea este un exces de masa adipoasa care are consecinte negative asupra sanatatii si reduce speranta de viata. Obezitatea este la originea a numeroase si severe complicatii. Sa incepem cu diabetul tip 2, care in 80% dintre cazuri este asociat cu obezitatea. Hipertensiunea arteriala, excesul de lipide in sange (dislipidemie), afectiunile cardiovasculare, sindromul de apnee in somn si alte boli respiratorii, multe boli ale articulatiilor cum este artroza, toate sunt in legatura directa cu obezitatea. De asemenea, obezitatea sporeste riscul multor forme de cancer.
Cauzele obezitatii, considerata boala cronica, sunt complexe: alimentatie dezechilibrata, mostenirea genetica, factori de mediu. Karine Clement, nutritionist la spitalul Pitie Salpetriere din Paris si cercetator, insista asupra necesitatii unor studii privitoare la obezitate si la o mai buna intelegere a rolului bacteriilor din flora intestinala.
Dietele de slabit au si ele partea lor de vina in aparitia obezitatii . Un colectiv national al Asociatiilor ce lupta contra obezitatii din Franta a reconfirmat amploarea fenomenului. Si a subliniat cat de important este ca a manca sa fie o placere, cu conditia de a manca echilibrat atat cantitativ cat si calitativ. Trebuie sa stim ca dietele nu aduc nimic bun pe termen lung. Dar cu siguranta, cauzeaza pierdere de masa musculara si osoasa. Dietele hipocalorice sunt banuite ca provoaca tulburari de ritm cardiac, iar dietele hipoglucidice, tulburari digestive. Si, indiferent de dieta, toate provoaca tulburari majore ce tin de esecul unei dietei, in sensul pierderii stimei de sine, al unor tulburari de comportament alimentar etc. Si cireasa de pe tort, dupa un asemenea regim, aproape 80% dintre persoane revin la greutatea initiala in mai putin de un an. Si, totusi, care este reteta care nu da gres? Medicul Simona Tivadar este categoric: alimentatie echilibrata si sport.