Senatoarea Gabriela Firea a sustinut o declaratie politica intitulata "Mens sana in corpore Szabo!", pe care o puteti citi in continuare.

Impartasesc preocuparea celor mai multi dintre concetatenii nostri cu privire la modul in care sunt elaborate si implementate politicile publice cu efect direct asupra vietii noastre. Sau, altfel spus,ma intereseaza in ce masura activitatea celor ce guverneaza, in sensul cel mai larg posibil al termenului, raspunde nevoilor celor guvernati. Si, de ce nu, ma intreb si intreb mai departe ce face guvernul pentru mine.
Dincolo de legitimitatea indiscutabila a acestei intrebari, al carei raspuns nu vine aproape niciodata la timp sau intr-o forma multumitoare, mai exista insa o intrebare cel putin la fel de importanta. Ce pot face eu pentru mine, pentru cei din jurul meu si, prin inductie, pentru societate?
Aceasta este o intrebare mai dificila decat ar putea parea la prima vedere. Pentru ca daca vom incepe sa alcatuim o lista cu lucruri pe care sa le facem pentru noi insine vom observa lesne ca exista o mare diferenta intre a dori, a trebui si a putea. Sunt o multime de lucruri, aparent simple, pe care nu le putem duce la bun sfarsit singuri.
Un bun exemplu ar fi alimentatia sanatoasa. Nu e suficient sa luam decizia ca de maine sa mancam sanatos. Avem nevoie de informatii cu privire la alimentele sanatoase, de un sistem economic care sa ne permita procurarea lor si, desigur, de mijloacele materiale pentru a le procura. Analizate din aceasta perspectiva, majoritatea lucrurilor care ne-ar face viata mai buna nu ne sunt intru totul la indemana, ceea ce poate sa ne descurajeze.
Sunt insa si lucruri care depind doar de vointa si determinarea noastra, iar unul dintre acestea este abandonarea sedentarismului. Din fericire, scepticismul unora cu privire la capacitatea noastra de a face miscare, exercitii fizice, poate fi lesne combatut cu argumentul ca exista variante convenabile indiferent de forma fizica sau de posibilitatile materiale. Se poate face miscare fara niciun cost, in afara celui de timp, si fara niciun risc.
Cu totii intampinam greutati mai mari sau mai mici, care stau in calea telurilor pe care ni le propunem si care ne marcheaza viata profesionala, sociala sau familiala. Pentru un singur lucru nu avem insa nicio scuza: pentru sedentarism! O jumatate de ora de miscare pe zi, fie ca vorbim de o tura cu bicicleta, de alergat sau doar de mers pe jos, poate face minuni. Iar asta nu depinde decat de propria noastra decizie si determinare.
Efectele sunt surprinzatoare. In afara de castigul propriu, pentru sanatatea fiecaruia, exista si beneficii colaterale care se transmit celorlalti: buna dispozitie, putere de munca sporita, stres diminuat etc.
Am inteles si mai bine acest lucru dupa ce am avut ocazia sa particip la cateva actiuni alaturi de marea noastra campioana Gabriela Szabo, in prezent ministru al Tineretului si Sportului. Voi fi alaturi de domnia sa cu tot ce-mi sta in putere pentru a o ajuta in ambitiosul demers de a revigora sportul de masa in Romania.
Mens sana in corpore sano nu este doar un dicton! Este o realitate indiscutabila. Si sa nu neglijam faptul ca o minte sanatoasa gazduita intr-un corp sanatos poate pune mai aplicat intrebarea "Ce face guvernul pentru mine" si poate evalua mult mai corect raspunsurile.