Moshemordechai.ro: Gica Popescu ar trebui gratiat?

Nu cunosc datele dosarului in care a fost condamnat Gica Popescu. Nu m-a interesat subiectul, nu l-am urmarit, asa ca nu am cum discuta despre vinovatia ori nevinovatia fostului fotbalist. Existenta unei hotarari judecatoresti de condamnare ar fi trebuit sa inchida subiectul, daca increderea noastra in institutii, in justitie, in acest caz, ar putea iesi din subteran. Deficitul de incredere, irezistibila tentatie de a inchipui sofisticate teorii ale conspiratiei, atunci cand vine vorba despre administrarea justitiei, ar putea gasi o explicatie comoda in strania alcatuire a corpului magistratilor, unde, alaturi de profesionisti onesti si seriosi, par sa fi incaput si cateva stranii fapturi. Insa la fel de ciudata e, deseori, si atitudinea corpului social. Nu mai departe de dosarul in care este implicat Gica Popescu, am putut vedea chiotele de satisfactie ale celor fericiti sa-i vada in zeghe pe fratii Becali, in acelasi timp, aceiasi oameni, aratandu-se mahniti/indignati de condamnarea "fostului capitan al Barcelonei". Justitia, carevasazica, ar trebui sa functioneze plebiscitar, pe baza de sondaj, tinand seama de simpatiile si antipatiile peluzei.
Legea noastra penala ii cere judecatorului ca atunci cand pronunta o condamnare sa opereze o individualizare a pedepsei, tinand seama de pericolul social reprezentat de fapta comisa, de circumstantele referitoare la fapte, dar si de cele referitoare la persoana faptuitorului si, in fine, de pericolul social pe care l-ar putea reprezenta acesta. Repet, nu cunosc datele dosarului in care a fost implicat Popescu si nu stiu cum a functionat, daca a functionat, individualizarea pedepsei pentru acesta sau pentru ceilalti implicati in dosar, dar trebuia amintit ca aplicarea legii penale nu e doar o chestiune de aritmetica.
Condamnare fostului fotbalist, observ, a devenit un motiv de preocupare. Sunt multe, foarte multe voci care vorbesc despre nedreptate, inca si mai multe cele care cer gratierea. Gratierea este un instrument exceptional, aflat la dispozitia Presedintelui, de care acesta poate dispune discretionar. Cuvantul cheie fiind "poate". Nu despre mecanismul de obtinere a gratierii vreau sa vorbim, totusi. Nici argumentul Villon nu vreau sa-l aduc in discutie.
Pot exista oameni de exceptie care, cu sau fara voia lor, sa ajunga in statii penale. Infractiunea nu are biografie, infractorul, intotdeauna, da. Cum functioneaza atunci distributia de indulgente? Care sunt criteriile de care tinem seama? Opera sociala a celui aflat intr-o astfel de situatie intereseaza? Anvergura sa culturala? Eruditia? Notorietatea? Merita ingaduinta un anonim cumsecade, care a savarsit o infractiune din culpa ( fara intentie) sau mai degraba o vedetuta nostima? Simplificand, pana la urma, in miscarile astea de solidaritate, dupa ce criterii functionam? E simpatic, baiat bun, a jucat fotbal, nu se cade, monser, sa faca puscarie - devine un criteriu suficient?
Mai degraba nemeritat, fotbalistii se bucura in societatea noastra de un statut special, foarte rar argumentat prin performanta, inca si mai rar prin datele de personalitate si extrem de rar prin buna crestere. Gica Popescu e una dintre exceptii, are performante, personalitate si pare bine crescut. Mai mult, mi se spune, e membru al generatiei de aur, deci nu se cade sa mearga la puscarie - mi se spune. Dar stai! obiectez. E vorba de o generatie, nu? Daca admitem ca un membru al generatiei de aur nu se cade sa intre la puscarie, atunci de ce nu le dam tuturor membrilor acele generatii o gratiere in alb, pentru orice eventuala infractiune?
Vad apoi o grabita si galagioasa adaugare a politicienilor de corul celor care solicita gratierea. Nu din convingere, nu dintr-o reala solidaritate, ci pentru ca "da bine la lume". Fatarnici, oportunisti, obraznici, politicienii nu aveau cum rata ocazia de a mai confisca o ceasca doua din caldarea simpatiei publice, folosind drama cuiva pentru lustruirea propriei imagini.
Am ajuns la final. Locul unde pun intrebarea, pentru ca, personal, nu am nicio opinie. Chiar nu am. Daca as fi pus in situatia de a acorda o gratiere as tine seama, poate, de opera sociala, de o sumedenie de factori, dar nu de numarul de pe tricou. Asa ca intreb: ar trebui gratiat Popescu? De ce?