Catalin Tolontan: Avionul fusese fabricat in Romania in 1977. Un pilot Austrian, ultimul care a intalnit in aer avionul lui Iovan

UPDATE: Pasionatii care au ascultat comunicatiile traficului aerian (exista siteuri publice) au gasit ultima reperare din aer a avionului prabusit. O cursa Austrian Airlines, care se gasea in zona Sibiului, a reperat avionul lui Iovan in zbor. La 7 minute dupa asta, Iovan a cerut sa coboare la 8.000 de picioare, turnul de control a continuat sa discute cu el, dar n-a mai primit nici un raspuns. Cazuse.
Digi 24 s-a miscat cel mai bine pe informatii si a descoperit ca avionul cazut in judetul Cluj are o vechime de 40 de ani. Cateva completari fata de ce au dat ei.
Avionul are aproape 40 de ani. Se spune ca oamenii mor in preajma zilei lor de nastere. Se vede treaba ca la fel se intampla si cu avioanele, pentru ca aeronava Britten Norman BN-2A-27 Islander a fost fabricata pe 13 ianuarie 1977, la Baneasa. A fost trimisa pe vapor, nevopsita si fara sisteme de bord, in Bembridge, Anglia, unde a fost finalizata.
Primeste pe 1 ianuarie 1978 inmatricularea YR-BNP, conform registrului avioanelor inmatriculate in Romania. Pe 22 decembrie 1978 este trimisa inapoi in Romania.
Vreme de 20 de ani este avion de antrenament in aviata civila romaneasca. Apoi, avionul este depozitat mai multi ani in hangar, cam din 1998 pina in 2005, Lucian Mindruta isi aminteste bine pentru Digi 24 ca l-a vazut stind, iar in 2005 trece printr-un proces de mentenanta si o parte din sisteme ii sint inlocuite cu unele mai moderne.
In 2006 este livrat Scolii Superioare de Aviatie Civila, o institutie publica aflata in subordinea Ministerului Transporturilor. Insititutia are un buget de aproape 4 milioane de euro in 2012, ultimele date disponibile public, din care aproximativ jumatate vin de la buget.
Cam 250.000 de euro pe an realizeaza scoala din zborurile comerciale, medicale, dar si aerotaxi pentru firme sau agentii de turism. Principalul beneficiar al zborurilor este Serviciul de Ambulanta Bucuresti - Ilfov, chiar in programul zborurilor umanitare din programul de transplant de organe.

Sursa: GSP