Mediafax - CRONOLOGIE: 10 evenimente care au marcat fotbalul romanesc in 2013
Anul 2013 a fost unul tumultuos pentru fotbalul romanesc, cu putine performante pe plan sportiv, dar presarat cu probleme organizatorice la nivelul Ligii I, schimbari la varful LPF si numeroase dueluri in justitie.

14 martie
Dupa 17 ore de negocieri, omul de afaceri Ionut Negoita a preluat actiunile detinute de presedintele Consiliului de Adminsitratie, Nicolae Badea, si pe cele ale lui Dragos Savulescu, devenind actionarul majoritar al clubului FC Dinamo. Negoita devenise actionar la Dinamo la inceputul lunii august 2012, cand a preluat, pentru o suma de "cateva milioane" de euro, un pachet de 30 la suta din actiunile clubului Dinamo, ramase in proprietatea lui Nicolae Badea si Dragos Savulescu, dupa retragerea lui Cristian Borcea.
O proportie de 10 la suta din actiunile clubului se afla in portofoliul vechii societati care a administrat gruparea "alb-rosie", restul de 90 la suta fiind acum in proprietatea lui Negoita.

20 mai
Pentru prima oara, Romania s-a inscris oficial in cursa pentru organizarea unei mari competitii internationale. Federatia Romana de Fotbal a depus candidatura oficiala pentru gazduirea de meciuri din faza grupelor si a optimor de finala ale Campionatului European din 2020, ce va fi organizat in 13 orase europene. Dosarele de candidatura vor fi depuse pana cel tarziu la 25 aprilie 2014, iar Comitetul Executiv al UEFA va alege cele 13 orase in septembrie 2014.
La finalul anului, Federatia Romana de Fotbal a primit asigurari din partea Guvernului, ca Romania se va obliga sa respecte criteriile impuse de UEFA pentru organizarea partidelor de la CE 2020. Guvernul a dat o hotarare, prin care a declarat de interes national turneul final al Campionatului European de Fotbal din 2020.

20 mai
Steaua ramane pentru prima data fara Gigi Becali, dupa 10 ani de la preluarea clubului. Finantatorul formatiei Steaua, Gigi Becali, a fost condamnat definitiv de instanta suprema la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apararii Nationale (MApN). Alaturi de acesta au primit pedepse de cate doi ani de inchisoare cu executare fostul ministru al Apararii Victor Babiuc si fostul sef al Statului Major General Dumitru Cioflina. Cei trei au fost incarcerati in 20 mai la Penitenciarul Rahova, iar in 10 iunie au fost transferati la Penitenciarul Jilava.
Tot in acest an, Becali a mai avut alte doua condamnari definitive, dispuse tot de instanta suprema, respectiv una de trei ani de inchisoare cu suspendare, in dosarul sechestrarii celor care i-au furat limuzina, si una de trei ani de inchisoare cu executare in dosarul "Valiza", pentru dare de mita si fals in inscrisuri sub semnatura privata.
In 27 iunie, Tribunalul Bucuresti a decis, dupa ce a judecat cererea de contopire a pedepselor lui Becali, sa ii aplice acestuia un spor de sase luni de inchisoare, finantatorul Stelei avand astfel o condamnare de trei ani si jumatate de detentie.

1 iunie
Petrolul Ploiesti a castigat pentru a treia oara in istorie Cupa Romaniei, invingand CFR Cluj, in finala, cu scorul de 1-0. Unicul gol al meciului a fost marcat de Bokila, in minutul 8. Petrolul nu mai castigase un trofeu din 1995, cand a invins Rapid in finala Cupei Romaniei, 5-3, dupa penaltiuri.
In actuala editie de capionat, Petrolul Ploiesti se afla in lupta pentru castigarea titlului, alaturi de Steaua si Astra Giurgiu. De la inceputul anului 2014, la echipa pregatita de Cosmin Contra va evolua si internationalul roman Adrian Mutu, care va fi imprumutat de la gruparea franceza Ajaccio.

4 iulie
Fostul international Gheorghe Popescu a anuntat ca va candida la alegerile pentru postul de presedinte al Federatiei Romane de Fotbal (FRF), care vor avea loc la 5 martie 2014. Alaturi de fostul international au fost prezenti Gheorghe Hagi si Bogdan Stelea, care se vor ocupa de departamentul tehnic al FRF si Ilie Dumitrescu, care va lucra in administratie impreuna cu Gheorghe Popescu, in cazul in care fostul capitan al FC Barcelona va castiga alegerile.
In cursa pentru functia suprema in fotbalul romanesc s-au mai inscris presedintele FR de Minifotbal, Razvan Burleanu, fostul fotbalist Marcel Puscas si fostul presedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile Avram. In afara de acestia, numele altor trei oameni de fotbal, Adrian Porumboiu, Gheorghe Chivorchian si Anghel Iordanescu, au fost vehiculate ca se vor afla pe lista candidatilor la functia de presedinte al FRF.

(Va urma)