Legenda lui Gogea Mitu, "Goliat de Romania"

Dincolo de toate legendele cu uriasi, in Romania a trait un personaj cu gena de gigant. Toata lumea a auzit cel putin o data de Gogea Mitu, cel mai inalt roman cunoscut vreodata.
Nascut Dumitru Goaga, pe 14 iulie 1914, la Marsani, el a murit insa la numai 22 de ani. Avea 2,42 metri, iar datorita inaltimii sale a devenit celebru in toata lumea. Dupa ce a lucrat o perioada la Circul Globus, care il prezenta drept "omul care indreapta fierul", datorita fortei foarte mari conferite de statura sa, tanarul a fost remarcat de un fost boxer care l-a convins sa urce in ring. Era anul 1934 cand a inceput sa invete tainele sportului cu manusi, iar primul sau meci a avut loc pe stadionul Venus, unde s-au strans mii de oameni pentru a-l vedea pe "Goliat de Romania". Nu a apucat sa boxeze decat doi ani, pentru ca s-a imbolnavit de tuberculoza, boala care l-a ucis la numai 22 de ani. Cel putin asta este varianta oficiala, pentru ca au fost voci care au sustinut ca de fapt ar fi fost otravit de oameni gelosi pe succesul sau.
O ruda indepartata a lui Gogea Mitu povestea in 2005 pentru Jurnalul National ca in familia Goaga s-a mai nascut un baiat cu gena de urias, insa acesta a murit la varsta de 7 ani, cand masura deja 1,80 metri.
Ani de zile, insa, a circulat legenda potrivit careia Gogea Mitu ar fi fugit in munti, satul sa tot fie privit ca o ciudatenie a naturii si intors pe toate fetele de cercetatorii vremii care incercau sa descopere misterul inaltimii sale impresionante.
Povestea spunea ca tanarul a decis sa fuga in munti, iar un prieten l-a ajutat sa dispara. Ca ultima rugaminte la despartire, Gogea Mitu l-a rugat pe tovarasul sau sa-i aduca logodnica pentru a-i spune "adio", iar la ultima intalnire cu femeia iubita, acesta a urcat-o pe masina pentru un ultim sarut si i-a spus sa nu-l mai astepte si sa-si refaca viata, pentru ca nu mai vrea sa fie privit ca un monstru.

Sursa: rtv.net