AGERPRES: Fotbal - Europa League: Steaua s-a calificat in optimile de finala, dupa 4-2 la loviturile de departajare cu Ajax

Steaua Bucuresti a reusit o calificare de senzatie in optimile de finala ale Europa League la fotbal, dupa ce a invins pe Ajax Amsterdam cu scorul de 4-2 la loviturile de departajare, joi seara, pe Arena Nationala din Capitala, in mansa a doua a saisprezecimilor de finala, scorul fiind de 2-0 dupa prelungiri.
Steaua a anulat avantajul de doua goluri al lui Ajax de la Amsterdam, gratie golurilor reusite de Iasmin Latovlevici (38) si Vlad Chiriches (76), iar la loviturile de departajare a aratat mai mult sange rece, transformand tot, in timp ce Tatarusanu a aparat sutul lui Schone, iar Moisander a trimis peste poarta. Pentru Steaua au transformat Rusescu, Nikolic, Filip si Latovlevici, iar pentru olandezi au inscris Eriksen si Siem de Jong.
Steaua nu s-a avantat in atac din start, a incercat sa construiasca metodic, fara graba, iar acest lucru a convenit de minune lui Ajax, care a blocat din fasa toate tentativele ‘‘ros-albastrilor‘‘. Ajax a avut prima ocazie in min. 5, cand Eriksen a tras putin peste transversala din lovitura libera.
‘‘Lancierii‘‘ au fost foarte aproape de gol in min. 11, la o ezitare in lant a apararii gazda, dar Eriksen a sutat in cele din urma in blocaj.
A urmat o perioada de joc tern, fara realizari de o parte sau alta, pana in min. 34, cand portarul Vermeer a prins in propriul careu pasa de la un fundas olandez si arbitrul a dictat lovitura libera indirecta de la circa 7 metri: Tanase a miscat mingea pentru Rusescu, iar acesta a incercat sa o plaseze sub transversala dar oaspetii au respins in corner.
Steaua a reusit sa surprinda apararea batava in min. 38, cand Chiriches a dat o pasa excelenta lui Latovlevici, acesta a scapat singur cu portarul si a trimis mingea in plasa: 1-0.
Echipa lui Reghecampf a avut un forcing remarcabil in debutul reprizei secunde, golul a plutit in aer, dar mingea deviata cu calcaiul de Tatu (54) a fost respinsa de un fundas batav, iar sutul lui Tanase din afara careului s-a dus alaturi de poarta (55).
Ajax s-a eliberat de presiune si Fischer a tras destul de bine (59), insa balonul a ocolit tinta.
Steaua a avut sansa celui de-al doilea gol, in min. 60, dar sutul fara preluare al lui Adi Popa a lovit bara.
Steaua a mai oprit motoarele, dar a presat continuu, iar dominarea accentuata s-a concretizat in min. 76, cand Chirches a sutat splendid la vinclu de la circa 25 de metri, la o minge respinsa de olandezi, si l-a invins pe Vermeer: 2-0.
Batavii au iesit la atac si au avut doua situatii uriase de gol intr-un singur minut: Boerringter a trimis in bara dupa o lovitura de colt (83), iar la cornerul care a urma Tatarusanu a respins mingea trimisa de van Rhijn (83).
Ajax a dominat finalul de joc, dar Steaua a reusit sa apere rezultatul si sa duca meciul in prelungiri.
‘‘Lancierii‘‘ au inceput periculos timpul suplimentar si De Jong a fost aproape sa reia spre poarta (90+2). Aproape epuizate, cele doua echipe au cautat golul calificarii, dar nu si-au creat ocazii clare. Ajax a dominat mai mult, in timp ce Steaua si-a incercat sansa pe contre. Alderweireld (109) a reluat periculos cu capul, dar balonul s-a dus alaturi de poarta. Dupa mai multe actiuni de atac ale Stelei, Serero (116) a irosit o buna sansa de a inchide meciul.
Steaua a reusit o calificare remarcabila, dar pe deplin meritata, iar in optimi va intalni formatia engleza Chelsea Londra, nimeni alta decat detinatoarea Ligii Campionilor.
Inainte de meci stelistii au fost mobilizati cu un rezumat, pe ecranele cubului de la Arena National, al memorabilei partide de acum 8 ani, cand Steaua elimina Valencia la loviturile de departajare, dupa ce pierduse cu 0-2 in tur.

Au marcat: Iasmin Latovlevici (38), Vlad Chiriches (76).
Au executat in ordine loviturile de departajare: Christian Eriksen 0-1 (gol), Raul Rusescu 1-1 (gol), Lasse Schone 1-1 (ratare - apara Tatarusanu), Stefan Nikolic 2-1 (gol), Siem de Jong 2-2 (gol), Lucian Filip 3-2 (gol), Niklas Moisander 3-2 (ratare - peste poarta), Iasmin Latovlevici 4-2 (gol).