Mediafax si istoriafotbalului.com: Finala: Spania-Italia 4-0

Reprezentativa Spaniei a castigat Campionatul European de fotbal pentru a doua oara consecutiv, dupa ce a invins selectionata Italiei, scor 4-0 (2-0), duminica, in finala de pe stadionul Olimpic din Kiev. Golurile au fost marcate de David Silva ‘14, Jordi Alba ‘41, Fernando Torres ‘84 si Juan Mata ‘88.
Echipele de start:
Spania: Casillas - Arbeloa, Pique, Ramos, Alba - Xabi Alonso, Xavi Hernandez, Busquets - Iniesta, Silva, Fabregas. Selectioner: Vicente Del Bosque.
Italia: Buffon - Abate, Barzagli, Bonucci, Chiellini - Marchisio, Pirlo, De Rossi - Montolivo - Cassano, Balotelli. Selectioner: Cesare Prandelli.
Meciul a fost arbitrat de portughezul Pedro Proenca, ajutat de conationalii sai Bertino Cunha Miranda si Ricardo Jorge Ferreira Santos, asistenti suplimentari fiind Manuel Jorge Neves Moreira De Sousa si Duarte Nuno Pereira Gomes. Rezerva a fost turcul Cuneyt Cakır, iar rezerva pentru asistenti a fost tot un turc, Bahattin Duran.
Din minutul 62, Italia a avut un jucator mai putin in teren, dupa ce Thiago Motta s-a accidentat si nu a putut fi inlocuit, deoarece selectionerul Cesare Prandelli facuse toate cele trei schimbari.
La finala au asistat si numeroase personalitati: presedintele UEFA, Michel Platini, presedintele FIFA, Joseph Baltter, presedintele CIO, Jacques Rogge, premierul italian Mario Monti si cel spaniol Mariano Rajoy, printul Felipe al Spaniei sau presedintele ucrainean Victor Ianukovici. De asemenea, au fost prezenti si jucatorii spanioli David Villa si Carles Puyol, care nu au fost inclusi il lotul pentru Campionatul European din Ucraina si Polonia din cauza accidentarilor.

xxx

Spania si-a pastrat titlul european dupa una dintre cele mai categorice victorii dintr-un ultim act de turneu final. A fost cel mai reusit meci al baietilor lui Del Bosque la intrecerea din Ucraina si Polonia, o finala in care au dat tot ce au avut mai bun. Italienii raman cu amintirea victoriei cu Germania din semifinale si cu un european la care oricum nimeni nu ii astepta sa ajunga atat de departe.
A castigat Spania, dar ce victorie! Del Bosque a mutat decisiv si a castigat meciul exact asa cum o facuse Prandelli in fata lui Low. Ibericii au mixat tiki-taka traditionala cu un joc vertical pe care nu l-au mai pus in practica de multa vreme. Au aratat ca nu mor pe mana lor si sunt in stare sa se adapteze. Au renuntat sa rupa cifrele de posesie, si-au asumat baloane pierdute dar au ramas in pressing nu in jumatatea ci in sfertul advers de teren.
Italia nu a avut suflu. Pirlo a ajuns sa orchestreze aparareain loc sa lanseze atacuri de la mijlocul terenului. A fost cel care deposeda in propriul careu si nu capul limpede al Squadrei Azzurra. In meciul cu nemtii a lansat 9 atacuri cu mingi lungi pe varfuri. Acum a reusit doar patru baloane utile pentru coechipieri. Balotelli nu a reusit mare lucru. Sa nu uitam ca, pana la urma, varful lui City e un pusti de 21 de ani, nicidecum un lider carismatic sau un varf experimentat.
Silva, Alba, Torres si Mata au semnat golurile spaniolilor, dar in tabara lor aproape niciodata nu exista un cel mai bun jucator. Xavi sau Busquets, Fabregas sau Iniesta?!? Omul meciului a fost Spania!
Cifrele finalei au fost echilibrate dar pe teren a existat o singura echipa care a dominat. Spuneam ca Spania a renuntat la posesia sufocanta. A incheiat meciul cu 57% in conditiile in care media ibericilor la acest turneu final a trecut de 65 de procente. Nici sutele de pase nu au mai fost la moda. Daca Xavi sau Busquets terminau meciurile cu peste 120 de atingeri de balon dar acum nu au atins nici 90.
Del Bosque a pastrat surpriza pentru finala si le-a dedicat-o celor care cantau prohodul Furiei Roja. Spania stie sa se adapteze si are resursele sa o faca, asta a demonstrat pe 1 iulie 2012 si cu acceasi ocazie a castigat campionatul european, al treilea din vitrina, acum la egalitate cu Germania!
Del Bosque a pastrat surpriza pentru finala si le-a dedicat-o celor care cantau prohodul Furiei Roja. Spania stie sa se adapteze si are resursele sa o faca, asta a demonstrat pe 1 iulie 2012 si cu aceeasi ocazie a castigat campionatul european, al treilea din vitrina, acum la egalitate cu Germania!