GSP.ro: AUSTRA - ROMANIA, AZI, INNSBRUCK, ORA 21:30, IN DIRECT PE TVR1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Piti, inaintea penultimului meci de pregatire pentru CM 2014: "Sa fie cu noroc, sa ajungem in Brazilia!"

Selectionerul a devenit superoptimist dupa stagiul elvetiano-austriac, considerind ca infuzia de jucatori tineri poate readuce dupa 16 ani "nationala" la un Mondial. Asteapta azi un nou succes in "amicalul" de la Innsbruck.
"Nationala" se prezinta, azi, la penultimul test inaintea startului preliminariilor CM 2014 si, dupa 1-0 cu Elvetia, de saptamina trecuta, selectionerul a prins aripi. Piturca da piept cu aceeasi Austrie care l-a demis in aprilie 2009, 1-2 in calificarile pentru CM 2010, dar nu-i sta gindul la revansa.
O singura idee il impinge inainte. "Avem o echipa care merita sa fie inBrazilia, peste doi ani", decreteaza deja Piturca, visind sa-si treaca in CV primul turneu final mondial. Si e vesel: "E normal sa fiu cu zimbetul pe buze cind lucrurile merg bine. Doar n-o sa rid ca timpitul cind nu e cazul!".
"Nu e din aur? OK! Nu-mi place aurul!"
Iar echipa Gazetei Sporturilor i-a facut ieri o surpriza cu anticipatie: un cadou simbolic, un breloc-talisman cu trofeul Cupei Mondiale. "Multumesc frumos. E din aur? Nu? Atunci e bine. Ca mie nu-mi place aurul!", raspunde selectionerul.
"Am sa-l port la mine de acum inainte, sper sa fie cu noroc, fiindca la nivelul asta sansa joaca un rol foarte important. Avem o echipa cu potential, am demonstrat impotriva Elvetiei", a spus increzator Piti, care isi pune sperante in melanjul experienta-tinerete.
"Vor fi surprize in grupa noastra"
El prevede o grupa echilibrata in preliminariile CM 2014, dupa ce Olanda a fost invinsa de Bulgaria (1-2), iar Turcia a invins Portugalia (3-1): "Vor fi multe surprize!". Dar pina in toamna, tricolorii mai au de sustinut testul din seara asta de la Innsbruck si cel cu Slovenia, din august: "Avem nevoie de rezultate pozitive pentru a ne prezenta cu moral bun la dubla cu Estonia si Andorra, din septembrie".
Cei mai longevivi selectioneri

1. Anghel Iordanescu 84 49 16 19 168-76
2. Victor Piturca 72 41 17 14 121-53

Piti la turneele finale
Euro ‘98 (U21) 3 0 0 3 2-5
Euro 2008 3 0 2 1 1-3

"Grozav are nevoie de continuitate, nu inseamna ca daca a marcat un gol, gata! I-am spus sa ramina cu picioarele pe pamint si cred ca a inteles" (Victor Piturca, selectioner Romania)

"Nu trebuie sa fim euforici dupa succesul cu Elvetia. Am mai trecut prin situatii de genul asta si nu s-a terminat bine pina la urma.Cu totii vrem la Mondiale, dar jucatorii tineri trebuie sa confirme, sa nu dispara dupa un meci bun" (Razvan Rat, capitan Romania)