FRF a taiat in carne vie ieri la Adunarea Generala, a dezafiliat Universitatea Craiova, dar i-a facut orasului "cadou" un loc in Liga a II-a
pentru o noua echipa
Adunarea Generala (AG) a FRF a adoptat ieri, cu 168 de voturi pentru, 5 voturi impotriva si 18 abtineri, dezafilierea definitiva a SC Fotbal Club U Craiova SA. Pe de alta parte, la propunerea presedintelui FRF, Mircea Sandu, AG a aprobat acordarea unui loc in Liga a II-a orasului Craiova, echipa urmand sa fiinteze sub tutela primariei. "Avand in vedere ca nu e normal ca un oras sa sufere din cauza unei persoane iresponsabile, propun AG sa acorde un loc in Liga a II-a pentru o echipa din orasul Craiova, urmand ca autoritatile locale sa inscrie formatia. Domnule Cartu, preluati fraiele!", a spus Mircea Sandu, citat de gsp.ro.
Fostele glorii ale Craiovei Maxima, Rodion Camataru si Sorin Cartu, au fost invitate la sedinta de ieri a AG. Echipa orasului pare sa se "coaguleze" in jurul celor doi. Potrivit realitatea.net, Camataru a declarat ieri ca palmaresul gruparii din Banie se afla in proprietatea fostului patron, Dinel Staicu, si nu a lui Adrian Mititelu, iar noua echipa va fi de fapt cea traditionala. "Este o decizie inteleapta de a acorda Craiovei un loc in Liga a II-a. Urmeaza sa facem un comitet de initiativa. Cred ca vom rezolva si problema palmaresului, pentru ca trebuie sa vedem cum va fi noua Universitatea Craiova. S-ar putea sa fie vorba de cea veche... Se pare ca palmaresul este la Dinel Staicu", a spus Camataru.

Cartu: Fara sprijinul autoritatilor nu se face nimic

Contactat telefonic, fostul mare jucator al Universitatii Craiova, Sorin Cartu, a explicat prezenta sa la sedinta de ieri a Adunarii Generale de la Casa Fotbalului si a afirmat ca "este regretabila decizia data de FRF". "Eu am fost invitat de FRF sa particip la aceasta adunare, la fel si Cami (Rodion Camataru - n.r.), si am acceptat. Eram curios, pentru ca eu sunt antrenor si nu mai participasem la astfel de discutii. Si Costica Stefanescu a fost invitat, si Ilie Balaci mi se pare ca a primit o invitatie, doar ca ei nu au vrut sa participe. În privinta dezafilierii nu stiu ce sa zic, pentru ca eu nu stiu ce contine dosarul Universitatii Craiova. Ma gandesc ca juristii FRF-ului au avut la dispozitie aproape un an sa analizeze documentele, probabil ca este o decizie corecta. Oricum, este regretabil ce s-a intamplat", a spus Sorin Cartu, pentru GdS.
Sorin Cartu a vorbit si despre posibilitatea ca orasul Craiova sa aiba o echipa in esalonul secund din sezonul viitor, explicand ca proiectul aparitiei unei noi echipe poate deveni viabil, insa doar cu sprijinul autoritatilor locale. "Orasul Craiova poate avea echipa in editia viitoare a Ligii a II-a, care am inteles ca va incepe pe 18 august, dar numai daca se vor implica autoritatile locale. Depinde doar de cine va iesi la primarie si la consiliul local. E datoria lor, ca si olteni, sa ia atitudine si sa creeze un proiect sanatos, pe termen lung, cu un management bun, care sa nu aiba soarta celui dinainte. E destul timp sa faci echipa, de pe 10 iunie pana pe 18 august. Daca ma implica si pe mine e bine, daca nu, la fel. Era normal ca orasul Craiova sa primeasca invitatie pentru Liga a II-a. Spiritul Universitatii Craiova nu poate fi in divizia D sau C. Nu stiu cum ii vor face loc, e treaba lor, dar ideea este ca orasul Craiova poate avea echipa in Liga a II-a", a completat Sorin Cartu.
Pe de alta parte, primarul Antonie Solomon a spus ca nu vrea sa profite electoral de acest moment, urmand sa faca mai multe declaratii dupa alegeri. "Vom face declaratii dupa alegeri. Am asteptat si noi decizia FRF, sa vedem ce se intampla. În conditiile date, avem o datorie morala fata de fenomenul fotbalistic si suporterii din Craiova", a punctat Solomon, pentru GdS.

Mititelu: E o infractiune foarte grava ceea ce a facut Federatia

Aflarea verdictului l-a iritat la maximum pe finantatorul Universitatii Craiova, Adrian Mititelu, care considera ca Mircea Sandu si compania au facut un abuz. "E ultima zvacnire a lui Mircea Sandu. E o infractiune foarte grava ceea ce a facut FRF. Aceasta hotarare trebuie depusa la Tribunalul Bucuresti. Ea nu produce efecte de astazi, ci de abia dupa ce instantele vor da o sentinta definitiva. S-a lucrat toata saptamana la chestia asta, doar maximum 24 de persoane au avut drept de vot in Adunarea Generala. E o simbioza intre Sandu Mircea si Gigi Netoiu, iar Antonie Solomon vrea sa salveze in ultimul moment realegerea sa la functia de primar. Am incredere ca justitia va face dreptate in cele din urma", a spus Adrian Mititelu la Sport.ro.

Balaci nu vrea alta echipa

Ilie Balaci, fosta mare glorie a Stiintei, este mahnit de decizia luata astazi de FRF in cadrul Adunarii Generale si este impotriva infiintarii unei alte echipe, alta decat Universitatea Craiova. "Nu am fost surprins de decizia data, pentru ca la noi in fotbal soarta se decide de anumiti indivizi. Nu stiu ce asociatii de vanatori de fotbalisti ajung sa decida soarta unei echipe precum Craiova si nu este normal! La Craiova se strangeau 30.000 de oameni si asta este cel mai mare necaz. A fost printre putinele echipe care puteau sa aduca la stadion atatia oameni. Necazul nu este numai al Craiovei, ci al intregului fotbal romanesc. Au ce au cu Mititelu, insa pe noi ne deranjeaza faptul ca decizia nu este cea corecta. Decizia este total impotriva Craiovei, nicidecum impotriva lui Mititelu! S-a uitat faptul ca aceasta echipa a fost prima care a reusit o performanta in Europa? Cred ca Mititelu ar trebui sa continue demersul in justitie si nu conteaza unde se va ajunge. Daca nu, o vom lua de la capat si speram sa apucam sa mai vedem aceasta echipa acolo unde ii este locul. Daca maine se va infiinta o echipa care sa reprezinte fotbalul craiovean, aceasta echipa va avea suporteri cat are acum Sportul! La Craiova nu se poate face alta echipa. Este o gluma proasta aceasta reinfiintare! Este doar o smecherie ieftina!", a declarat Ilie Balaci la Sport Total FM. "Daca vreau sa vad fotbal, prefer televizorul. Echipa nu va fi agreata si nu va avea mai mult de 300 de fani la stadion. Daca echipa care se reinfiinteaza il are tot pe Mititelu patron? Daca Mititelu vrea sa fie proprietar, ce o sa faca atunci? O sa se creada ca totul a fost impotriva Craiovei sau a lui Mititelu?", a mai declarat Ilie Balaci, la Sport.ro.
Palmares Universitatea Craiova
Campioana a Romaniei de patru ori: 1974, 1980, 1981, 1991;
Vicecampioana a Romaniei de cinci ori: 1973, 1982, 1983, 1994, 1995;
Ocupanta a locului trei de sapte ori: 1967, 1975, 1977, 1984, 1986, 1990, 1993;
Castigatoare a Cupei Romaniei de sase ori: 1977, 1978, 1981, 1983, 1991, 1993;
Finalista a Cupei Romaniei de cinci ori: 1975, 1985, 1994, 1998, 2000;
Semifinalista a Cupei UEFA: 1983;
Sfertfinalista a CCE: 1982.
Povestea dezafilierii
Pe 20 iulie 2011, Comitetul Executiv (CEx) al FRF a adoptat masura de excludere provizorie a clubului oltean, din cauza litigiilor cu federatia. Comisiile FRF au decis anul trecut ca U Craiova trebuie sa-i plateasca lui Victor Piturca despagubiri de 7.000.000 de euro, iar clubul a atacat hotararea in instanta civila. Ulterior, reprezentantii U Craiova au sustinut ca nu au dat in judecata FRF, ci doar pe Victor Piturca. Ulterior, membrii CEx care au adoptat masura de excludere provizorie au fost reclamati la DNA. Societatea dezafiliata ieri definitiv de FRF este in insolventa la Tribunalul Brasov, din cauza datoriilor catre stat, catre primariile din Craiova si Drobeta Turnu Severin, catre Victor Piturca si fostii jucatori.
Creditorii s-au indreptat si impotriva Western Gate Residence si Cetatea Banilor City, firmele care au preluat datoriile clubului in 2009. U Craiova este in proces de evacuare cu primaria pentru baza sportiva "Ion Oblemenco", dar si cu Directia Judeteana de Sport si Tineret (DJTS) pentru cantonament. Fotbal Club U Craiova SA a atacat in instanta decizia CEx din 20 iulie 2011, cauza aflandu-se si acum pe rolul Curtii de Apel Bucuresti (CAB).