Fostul portar al divizionarei secunde CSM Valcea este fericit in Italia si se considera foarte norocos ca imbraca tricoul unei echipe foarte mari, cum este Juventus Torino
Fotbalul romanesc produce talente pe "banda rulanta", insa nu toti cei cu har ajung sa joace in fotbalul mare, din diverse motive. Fie n-au sansa sa fie vazuti de cine trebuie si sa primeasca sprijinul cuvenit, fie gresesc drumul spre antrenament si se opresc in vreun bar sau in alt loc care nu este propice performantei sportive. Dar sunt si exceptii, iar un exemplu elocvent este Laurentiu Branescu, care, desi nu a implinit 18 ani, se bucura de atentia unui club foarte mare, Juventus Torino. Cu o statura impozanta, masurand 1,92 m, dar si cu o agilitate surprinzatoare, "Lary", asa cum ii zic prietenii, a avut evolutii stralucite la CSM Valcea, iar soarta i-a suras, bianconerii transferandu-l de la Valcea, pentru 450.000 de euro, plus alte bonusuri la revanzare. Acum, la un an de la uriasul salt, Laurentiu Branescu a vorbit, in exclusivitate pentru GdS, despre viata sa din Italia si despre intreaga activitate de la Juventus.
"In ianuarie s-a implinit un an de cand sunt la Juve si sunt foarte fericit aici. M-am adaptat repede, iar limba am invatat-o destul de bine, intrucat in fiecare zi particip la cursurile susținute de o profesoara angajata de club. Locuiesc in hotelul clubului. Cand am venit, am hotarat impreuna cu impresarul meu, Cristi Buturuga, ca e mai bine pentru mine sa stau impreuna cu ceilalti coechipieri. Colegul meu de camera este ghanez, il cheama Chipsah Raman, si este mijlocas central. Mai este un jucator roman la Juventus, Sorin Lovin, un fundas central din Galati, nascut in 1997. Ma inteleg bine si cu el", a spus "Lary", recunoscand ca sunt momente cand ii este dor de acasa. "Ma simt foarte bine aici, imi place in Italia, dar uneori imi lipseste familia, mi-e dor de acasa. Dar cand te gandesti unde esti si ce vrei sa faci, treci repede peste tot si o iei de la capat... Cu familia vorbesc in fiecare zi, cu ajutorul retelelor de socializare. La fel si cu prietenii cei mai apropiati, cu care imi petreceam si imi petrec timpul cand vin acasa", a completat Branescu.

Fascinat de stadion si de fani

Ca Juventus asteapta cu interes ca Branescu sa "creasca" mai repede ca sa-l poata folosi in "bataliile" interne si internationale o dovedeste si includerea sa in lotul largit al unor partide de campionat si din Cupa. Laurentiu Branescu a caracterizat drept "ceva unic" primul contact cu cocheta arena a juventinilor (41.000 de locuri) si cu ultrasii bianconeri. "Prima data cand am mers pe 'Juventus Arena' a fost chiar la inaugurare. A fost ceva unic, atunci am realizat la ce club am ajuns. Cand pe langa mine treceau fotbalisti de legenda, cum ar fi Zidane, Edgar Davis, Dino Zoff, Pavel Nedved, Boniperti, care au facut istorie pentru Juve, eram foarte mandru... Apoi a venit meciul cu Genoa, cand am fost inclus pentru prima data in lotul largit pentru o partida de Serie A. Am iesit la incalzire, iar suporterii creau o atmosfera superba... Au mai urmat Fiorentina, Bologna si AS Roma. Cu AS Roma, in Cupa Italiei, a fost extraordinar, la golul lui Del Piero parca a erupt stadionul, a fost o bucurie de nedescris. Colegii de la prima echipa sunt extraordinari, se poarta foarte bine cu jucatorii tineri, care vin de la Primavera. Niciodata nu am auzit pe cineva sa strige la un junior, sa il injure, tot timpul te incurajeaza! Iar pe mister Antonio Conte il stie toata lumea, nu are nevoie de prezentari. E un profesionist desavarsit", a punctat portarul oltean, care concureaza pentru un loc la echipa mare cu nume consacrate, cum ar fi Gianluigi Buffon, Alexander Manninger si Marco Storari.

"Suporterii sunt nebuni dupa echipa"

Intrebat care este atmosfera la Primavera, echipa a doua a clubului, Branescu a precizat ca totul este perfect. In plus, si suporterii sunt alaturi de "sperantele" clubului, le sustin. "Fanii vin mereu la meciurile noastre, mai ales la cele importante, cu Fiorentina, Sampdoria, Genoa, Torino, Inter, AS Roma! Cand iesi pe strada sunt multi suporteri care te recunosc, chiar daca esti un jucator de la Primavera. Aici, suporterii sunt nebuni dupa echipa, este foarte frumos, multi traiesc pentru Juve. Antrenorul meu de la Primavera este Marco Baroni, fostul fotbalist al Fiorentinei, Napoli, AS Roma. E un tip OK, e foarte apropiat de noi. Cu colegii ma inteleg foarte bine, nu sunt probleme deloc, suntem un grup foarte unit. Iesim de foarte multe ori impreuna in oras, la restaurant, la cinema, petrecem mult timp impreuna si asta ne ajuta, ca echipa. Cel mai bun prieten este colegul meu de camera, iar la echipa mare ma inteleg cel mai bine cu olandezul Eljero Elia. La Juventus, si cel mai mic copil care intra pe poarta academiei este respectat si primit foarte bine, ceea ce da o nota buna pentru club", a spus tanarul portar oltean, care are o concurenta serioasa la Primavera din partea lui Federico Gagliardini, Manfredi Sclopis si Simon Sluga.

"Comparativ cu Romania, condițiile sunt foarte bune"

Vorbind despre baza sportiva si facilitatile de care beneficiaza Primavera, Laurentiu Branescu a marturisit ca juniorilor nu le lipseste absolut nimic, punctand, totodata, ca este o diferenta foarte mare fata de ce ofera orice club din Romania. "Comparativ cu Romania, conditiile sunt foarte bune. Baza de antrenament este noua si este cea mai tare din Italia. Avem absolut totul, incepand de la terenurile de antrenament si terminand cu sala de forta, sauna etc. Ultimul jucator venit la echipa, un olandez de la Ajax Amsterdam, spunea ca in Olanda nu au conditiile de aici. Ai totul la dispozitie si lucrezi cu oameni specializati, deci viitorul depinde de tine. De aceea eu ma pregatesc cum pot mai bine si sper sa debutez cat mai rapid la echipa mare", a incheiat Laurentiu Branescu.
Laurentiu Branescu
S-a nascut pe 30 martie 1994, la Ramnicu Valcea, si a evoluat pentru formatia locala, CSM, din 2004. A debutat in Liga a II-a pe 10 noiembrie 2009 (la varsta de 15 ani) intr-un meci cu Ariesul Turda, castigat de olteni cu 5-1. In ianuarie 2009 a debutat pentru nationala Romaniei sub 15 ani, intr-un meci cu SUA, iar anul trecut a jucat cateva partide amicale si cu reprezentativa sub 17 ani. A fost transferat de Juventus Torino pentru 450.000 de euro, dar CSM Valcea va mai primi din bonusuri aproximativ 850.000 de euro.