Arbitrul craiovean de box Iulian Caramida se mandreste ca a fost inspector de ring la meciul sustinut de Lucian Bute vara trecuta la Bucuresti, contra francezului Mendy. Caramida a urmarit ca in pauzele dintre reprize, persoanele din staff-ul celor doi pugilisti sa nu apeleze la metode "neortodoxe", cum ar fi imbibarea bandajelor de sub manusi cu praf de ciment.
Craioveanul Iulian Caramida este unul dintre arbitrii valorosi din boxul romanesc. In ultima vreme, arbitrul care detine ecusonul AIBA european este nelipsit de la galele nationale, fie de amatori, fie de profesionisti, dar a fost solicitat sa oficieze si la competitii internaționale de amatori.
Ultima gala la care a participat Iulian a fost una profesionista, "Invincibilii", si s-a desfasurat in Bucuresti, la sfarsitul saptamanii trecute, cand Viorel Simion si-a aparat cu succes titlul WBC international. Craioveanul a avut dublu rol. "La meciurile de la profesionisti am fost invitat sa-i ajut pe arbitri si am fost inspector de ring. Au existat si patru meciuri pentru amatori, iar eu am arbitrat un meci intre Razvan Andreiana (Dinamo Bucuresti) si Alexandru (Iasi), un fel de trial pentru a stabili titularul categoriei. Meciul a fost castigat de Andreiana la puncte", a explicat craioveanul. Daca in calitatea de arbitru de ring si judecator este clar ce face, Iulian Caramida a explicat in ce consta atributia de inspector de ring: "Printre altele, in pauzele dintre reprize verific manusile pugilistilor din ring, am grija ca persoane din staff-ul lor sa nu apeleze la metode nelegale, cum ar fi imbibarea bandajelor de sub manusi cu praf de ciment sau alte substante si obiecte".
Iulian Caramida se mandreste ca a urcat in ring si vara trecuta la gala in care Lucian Bute si-a aparat pentru a opta oara centura IBF la categoria supermijlocie, invingandu-l pe francezul Jean Paul Mendy. Atunci, craioveanul a fost inspector de ring si isi aminteste ca delegatul general al galei, un canadian, era foarte strict. "La gala lui Bute am stat doua zile acolo. A trebuit sa urmarim cantarul, examenul medical, care era foarte riguros, iar in timpul meciului procedurile de rigoare. Am avut parte de un delegat canadian foarte riguros. Tin minte ca era foarte cald la
Romexpo, dar nu ne-a dat voie sa ne dam sacourile jos. A spus ca gala se transmite in toate colturile lumii si voia sa aratam impecabil", spune arbitrul din Banie.

Impresionat de Lucian

Cat despre Lucian Bute, Iulian a declarat cu sinceritate ca este cea mai importanta personalitate din lumea boxului pe care a cunoscut-o: "Lucian m-a impresionat. Incepand de la emotia pe care a trait-o cand a boxat in fata romanilor si continuand cu modestia sa, ma face sa il admir. Dupa gala sa cu Mendy a mers la Campionatul National de la Bacau. Prezenta sa acolo a creat o atmosfera incediara. Dupa ce s-a incheiat competitia am mers la o masa festiva si l-am urmarit cu atentie. A mancat putin, numai mancare sanatoasa, a baut un sprit si s-a retras devreme. Este un adevarat profesionist".
Iulian este arbitru din 2004, din 2006 detinator al ecusonului AIBA european, dar nu a aparut din senin in lumea boxului. El vine din ring. A fost pugilist si marturiseste ca unul dintre adversarii sai la concursurile juvenile a fost Leonard Doroftei, fost campion mondial WBA la semiusoara. Ca performante, Caramida se poate lauda cu un titlu de vicecampion national si campion cu echipa Doljului. Considera faptul ca vine din ring un avantaj deoarece spune ca simte altfel sportivii si loviturile.
Laudat de seful arbitrilor

Nicolae Iancu, presedintele Comisiei Centrale de Arbitri (CCA) din cadrul Federatei Romane de Box, a avut numai cuvinte de lauda la adresa lui Iulian Caramida: "Este printre cei mai buni arbitri din Romania, daca nu cel mai bun. Este foarte aproape sa obtina ecusonul de arbitru AIBA intercontinental, care ii permite sa oficieze la competitii de pe alte continente sau la Jocurile Olimpice, dar are cateva etape de parcurs, care nu tin neaparat de el. La AIBA se trimit niste raporturi cu evolutia arbitrilor, Caramida are raporturi bune, numai ca momentan nu se poate ca el sa primeasca acel ecuson din cauza conflictului dintre Federatia Romana de Box si AIBA. Din Craiova mai avem un arbitru bun, Adrian Turcitu, dar acum ni se cere sa punem accentul mai mult pe arbitrii tineri, de perspectiva", a spus Iancu. Caramida a primit aprecieri si peste hotare. Anul trecut, la Campionatul Mondial de juniori de la Baku a primit o diploma de la delegatul general, care l-a considerat cel mai bun arbitru al turneului. In cadrul acelei gale il arbitrase pe craioveanul Maike Cioaca, acesta din urma pierzand meciul la preferinte.