Ajutorul sefului de post din comuna doljeana Orodel a fost trimis in judecata la sfarsitul
saptamanii trecute, agentul fiind acuzat de procurori ca a schimbat in acte autorul unui accident rutier si ca a influentat martorii dintr-un dosar de furt calificat
Agentul Emilian Cobzaru, ajutorul sefului de post din Orodel, va fi judecat pentru comiterea infractiunilor de fals intelectual si favorizarea infractorului, dupa ce procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj au stabilit ca politistul a "aranjat" doua dosare penale.
Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, pe 8 mai 2010, Emilian Stefanescu, in timp ce conducea autoturismul unui prieten, desi nu avea permis, a pierdut controlul volanului si a lovit gardul unei gospodarii din satul Cornu, comuna Orodel. In urma accidentului nu a fost ranit nici soferul, nici proprietarul masinii, care era pasager, insa gardul a fost distrus pe o portiune de mai multi metri.
La fata locului a ajuns agentul Emilian Cobzaru, care i-a condus pe cei doi barbati din masina la postul de politie din comuna, unde au dat declaratii si... atat. Anchetatorii au stabilit ca politistul Cobzaru nu s-a obosit sa-i ceara lui Stefanescu actele, nu l-a pus sa completeze formularul tipizat in care este descris accidentul si nu l-a testat cu aparatul etilotest. De asemenea, politistul nu a intocmit nici un proces-verbal de contraventie si nu a eliberat autorizatia de reparatie a autoturismului implicat in accident. In plus, desi Cobzaru avea calitatea de politist judiciarist, nu a inregistrat un dosar de cercetare penala pe numele lui Stefanescu.
Ulterior, pe 9 mai, Stefanescu si-a sunat un prieten, pe Alin Catrina, si l-a rugat sa declare ca el a condus masina in momentul accidentului.

De la schimbarea soferilor, la influentarea martorilor

In urma anchetei procurorilor doljeni s-a mai stabilit ca, pe 9 mai 2010, agentul Cobzaru a eliberat o autorizatie de reparatie a autoturismului avariat pe numele proprietarului acestuia. Catrina s-a prezentat la Postul de Politie Orodel pe 10 mai, unde a completat declaratia-tip de producere a accidentului. Politistul, pentru a justifica emiterea autorizatiei de reparatie cu o zi inainte, a falsificat data declaratiei date de Alin Catrina prin antedatarea acesteia.
Un martor identificat de procurori a precizat fata de alt martor ca Stefanescu l-a "uns" pe politistul din Orodel cu 150 de euro si doua sticle de bautura pentru a nu-i intocmi dosar penal, insa luarea de mita nu a putut fi probata de procurori.
Anchetatorii au mai constatat ca agentul Cobzaru a "calcat pe bec" si cu ocazia instrumentarii unui alt dosar penal. In vara anului 2009, politistul a determinat mai multi martori sa declare ca un portofel cu bani nu fusese furat de doi barbati, ci... luat chiar de mama pagubitului pentru ca acesta sa nu cheltuiasca banii.
In baza probelor stranse si a declaratiilor martorilor, procurorii doljeni au dispus trimiterea in judecata a politistului, dosarul urmand sa fie inregistrat pe rolul Tribunalului Dolj. Stefanescu, care este acum in Italia, este cercetat de procurorii din Bailesti pentru comiterea infractiunii de conducere fara permis, iar Catrina a scapat cu o amenda administrativa de 200 de lei.
Politist cu probleme
Dintr-o adresa a IPJ Dolj, anchetatorii au constatat ca, in perioada 9 septembrie 2008 - 11 februarie 2011, agentul Cobzaru a fost sanctionat disciplinar de patru ori cu mustrare scrisa si trecerea intr-o functie inferioara pentru savarsirea mai multor abateri disciplinare.