Politistii locali din Banie au dat in ultima luna 858 de amenzi, au dispus ridicarea a 294 de autoturisme si au aplicat 2.049 de puncte de penalizare
De cand Politia Locala din Craiova a primit aceleasi atributii ca si cea Rutiera, institutia din subordinea primariei a dat amenzi in valoare totala de 165.172 de lei. Sanctiunile au fost aplicate in perioada 23 martie - 20 aprilie, conform art. 7 din Legea nr. 155/2011 a Politiei Locale si OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. In total, in cele 29 de zile, potrivit datelor oferite de Politia Locala, aceasta a dat 858 de amenzi, 57 de avertismente, a dispus ridicarea a 294 de autoturisme si a aplicat 2.049 de puncte de penalizare. Daca am face o medie, ar rezulta ca in Banie, zilnic, s-au dat 31 de sanctiuni, 71 de puncte de penalizare, amenzi de 5.696 de lei si s-au ridicat zece autoturisme. A existat si o amenda record, de 9.500 de lei, pentru o masina care rula in regim de taxi: 4.500 de lei pentru taximetristul care mergea fara atestat si 5.000 de lei pentru operator, intrucat nu mai avea licenta.
"Eu cred ca am facut prevenire cat cuprinde, timp de aproape doua luni cat a durat pana am primit aceleasi atributii ca si Politia Rutiera. Am fost prin baruri si i-am avertizat verbal pe cei care parcau masinile neregulamentar, am lasat fluturasi pe parbrize, am discutat si cu taximetristii si reprezentantii acestora. Am incercat sa le explicam ce risca daca stau neregulamentar si incurca circulatia, de la amenzi, puncte de penalizare, pana la ridicarea masinilor", a precizat Octavian Mateescu, directorul Politiei Locale Craiova. Acesta sustine ca, dintre toate sanctiunile, cele care ii ustura cel mai mult pe soferi sunt punctele de penalizare. "Cand s-au convins ca putem da o astfel de sanctiune, iar la 15 puncte stiu ca li se suspenda dreptul de a conduce, soferii au inceput sa ne ia mult mai in serios", a explicat Mateescu.

Razboi rece intre taximetristi si politisti

Directorul Politiei Locale sustine ca sanctiunile s-au dat tuturor participantilor la trafic care au incalcat legea, insa cei mai nemultumiti de activitatea institutiei din subordinea primariei sunt taximetristii. Acestia sustin ca sunt vanati de politistii locali si ca, uneori, ei fac exces de zel cand vine vorba sa aplice legea.
"Nu inteleg ca nu sunt suficiente locuri de parcare in statii si ca uneori suntem nevoiti sa stam si prin alte parti pentru a astepta clientii. Si ne mai vorbesc si de sus. De ce nu se ia si de alti participanti la trafic?", a spus un taximetrist.
Octavian Mateescu crede insa ca dreptatea este undeva la mijloc. "Regulile sunt pentru toti, iar taximetristii trebuie sa stie ca sunt unele locuri unde nu au voie sa stea, pentru ca incurca circulatia", a explicat directorul Politiei Locale.
Acesta a specificat si care ar fi locurile cu pricina: intersectia de la Palace, "unde nu respecta regulile semaforului", Spitalul de Urgenta, "unde blocheaza intrarea ambulantelor", sensul giratoriu de la Parcul "Romanescu", strada Traian Demetrescu, "unde parcheaza pe ambele parti", strada Panait Mosoiu, "unde ocupa o banda intreaga", sau strada Kogalniceanu, in fata cladirii Finantelor Publice.