Firma Telemedia, care opereaza site-ul www.platiprinsms.ro, este acuzata ca a inventat o noua escrocherie de tip Caritas. Micii comercianti isi primesc banii timp de cateva luni si ulterior li se blocheaza conturile. Firma este data deja in judecata la Tribunalul Bucuresti, unde se cere deschiderea procedurii de insolventa.
Faimoasa firma Telemedia, care in 2004 ar fi prejudiciat statul cu peste 23 de miliarde de lei, si credulii care au apelat la serviciile ei cu peste 4 miliarde de lei, ataca din nou. Dupa ce si-a facut mare reclama in mass-media cu lansarea noului serviciu de plati prin SMS, societatea, care intre timp si-a schimbat denumirea, insala din nou, de data aceasta micii comercianti. Potrivit datelor remise redactiei de unul dintre acestia, dupa ce isi lasa partenerii sa faca tranzactii timp de doua-trei luni, se dau la fund, refuzand sa mai efectueze platile pe care se obligasera sa le faca prin contract.
"Noua firma condusa de Andor Toth Mihaly, Telemedia Consult SRL, a creat www.platiprinsms.ro, o noua escrocherie de tip Caritas. In luna decembrie 2009 am incheiat contract cu acestia pentru platile prin SMS si am inceput sa lucrez cu ei din martie. Niciodata nu am avut sume mai mari de 15.000 de lei in doua luni. In luna iunie am primit un pachet prin curier de la ei, care continea un ceas Tissot si un mesaj: 'Stimate domnule Butnaru, increderea pe care ne-o acordati ne face sa urcam cat mai sus in afaceri si sa imbunatatim permanent calitatea serviciilor noastre. Suntem onorati sa colaboram cu oameni deosebiti ca dumneavoastra. Primiti din partea noastra acest cadou cu cele mai bune ganduri. La cat mai multe tranzactii! Surprizele nu se opresc aici'. Si asa a fost: Doua saptamani mai tarziu, cu doua zile inainte sa facturez, mi-au blocat contul la www.platiprinsms.ro, singurul loc de unde puteam sa facturez si sa vad traficul de telecomunicatii efectuat", ne-a scris Raul Butnaru, unul dintre cei prejudiciati.

S-au dat la fund

Contactati telefonic, reprezentantii firmei l-au linistit ca-si va primi banii: "Cum primim raportul de decontare de la operatori, va decontam factura lunii iunie", i-au spus ei. "De atunci nu mi-au mai raspuns la telefon. Am fost in Bucuresti la sediul lor si am stat de vorba cu domnul Andor Toth Mihaly, care mi-a relatat ca l-ar fi anuntat operatorul de telefonie Vodafone ca tranzactiile din cont sunt debite necolectate de la utilizatorii finali. Mi-a promis ca-mi va trimite si mie un reply la acel e-mail, dar n-a facut-o. De atunci am incercat sa ii sun, dar zadarnic. Nu sunt singurul pacalit de Telemedia, acestia au intrat in procedura de insolventa", a afirmat Butnaru.

Escrocherie bine pusa la punct

Metoda de escrocare este destul de bine pusa la punct, in sensul ca nu poti factura decat din contul lor, de pe site-ul www.platiprinsms.ro, care, odata blocat, te impiedica sa dovedesti traficul de telecomunicatii si sa facturezi. "La fel si factura fiscala, pe care te pun sa o trimiti prin posta sau curier. Mai mult, in cazul in care vrei sa ii dai in judecata, nu poti, pentru ca datoria nu este justificata, odata ce factura nu este semnata si stampilata de catre ei. Te induc in eroare trimitandu-ti un cadou si, dupa ce-ti castiga increderea, te tepuiesc. In prezent au peste 100 de parteneri care, dupa parerea mea, urmeaza sa fie pacaliti. In plus, sunt in incapacitate de plata, dar ei tot incaseaza bani de la operatorii de telefonie", a mai spus Butnaru, anuntandu-ne ca intentioneaza sa ii someze pentru plata facturii din luna iunie in valoare de 9.100 de lei si pentru traficul aceleiasi luni, de 14.000 de lei, pe care nu-l mai poate factura. "Voi face o plangere la Parchet pentru inselaciune, o plangere la ANCOM si ma voi adresa instantei pentru solutionarea problemei", a incheiat el.
Pe rolul Tribunalului Bucuresti se afla un proces prin care societatea Rom Team Programmins SRL a cerut deschiderea procedurii de insolventa a SC Telemedia Consult SRL. Primul termen va avea loc pe 17 septembrie 2010.

Tepele ar fi inceput in 2003 cu concursurile "Suna acum!"

In perioada 2003-2004, Parchetul General s-a trezit cu mii de plangeri venite din partea telespectatorilor canalelor de televiziune care au platit miliarde de lei pentru a participa la concursuri in care Telemedia Services Romania SRL punea in joc diverse premii. In urma acestei afaceri, patronii, Torocsik Jeno din Budapesta, australianul Thomas Antalfy si oradeanul Toth Andor Mihaly, au reusit sa stranga aproximativ 154 de miliarde de lei, dintre care ar fi trimis deja o mare parte in conturile din Elvetia. ANAF a declansat, la vremea respectiva, o serie de controale care s-au finalizat cu un raport inaintat Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Si atunci, ca si acum, modalitatea de operare era trimiterea unor SMS-uri catre Mobifon si Orange sau apelarea unui numar de tipul 090... in reteaua Romtelecom. 29 din 30 de apelanti Romtelecom nu erau nici macar inregistrati in concurs, desi plateau suprataxa ceruta. Astfel, numai de pe urma apelurilor la numerele cu suprataxa din reteaua Romtelecom, Telemedia a incasat peste 81,2 miliarde de lei in perioada august-decembrie 2003. Cert este ca, incoltiti de anchetatori, reprezentantii Telemedia au incercat sa se eschiveze, sustinand ca situatia ar fi cauzata de fapt de limitele tehnice ale Romtelecom, care, din lipsa de linii telefonice, nu poate sa redirectioneze catre organizator toate apelurile sosite pe numerele fixe... Fara comentarii.