Profitul consistent din afacerile cu tigari de contrabanda le face cu ochiul din ce in ce mai mult angajatilor Ministerului Administratiei si Internelor (MAI). Dupa cei doi politisti din Manoleasa au fost prinsi in timp ce traficau tigari din Republica Moldova, un pompier si un politist de frontiera au fost ridicati de mascati, in noaptea de duminica spre luni, in urma unor descinderi organizate de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani cu sprijinul Directiei Generale Anticoruptie - Serviciul Botosani si politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor. Acuzatiile principale - contrabanda cu tigari si evaziune fiscala. Potrivit anchetatorilor, gruparea, din care mai faceau parte 10 persoane, actiona in mai multe comune.
Afacerile se derulau in principal in Trusesti, acolo unde traficantii au pus la punct un sistem de "informatori" care ii anuntau de prezenta oricarei masini suspecte. Cu toate acestea, duminica seara, procurorii au aflat ca traficantii urmeaza sa livreze un nou lot de tigari si au organizat un flagrant. Afacerea viza 33.750 de pachete de tigari, iar pretul solicitat de traficanti era de 150.000 de lei. Dupa organizarea flagrantului, care a fost realizat cu sprijinul Serviciului de Informatii si Protectie Interna Botosani, au urmat 10 perchezitii domiciliare, prilej cu care au fost descoperite alte 1.890 pachete de tigari, 26.492 de lei, 150 de euro, 28 de telefoane mobile si doua autoturisme, fiecare in valoare de aproximativ 30.000 de euro, care au fost ridicate in vederea continuarii cercetarilor. "In total au fost confiscate 35.750 de pachete de tigari, aceasta fiind cea mai mare captura realizata anul acesta", a subliniat comisarul sef Cristian Cucoreanu, adjunct al sefului Inspectoratului Judetean de Politie.

10 persoane ridicate pentru audieri

In urma operatiunii, 10 persoane au fost ridicate pentru audieri, printre acestea aflandu-se plutonierul Lucian Lunic de 30 de ani, angajat al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta - Garda de Interventie Trusesti, si agentul Gabriel Leampar de la Sectorul Politiei de Frontiera Romanesti. Dupa mai bine de 24 de ore de cercetari, anchetatorii au decis retinerea a sapte suspecti, printre acestia aflandu-se si pompierul. "Cel mai probabil acestia vor fi prezentati Tribunalului Botosani cu propunere de arestare preventiva pentru comiterea infractiunilor de evaziune fiscala, contrabanda cu tigari, detinere ori comercializarea de produse accizabile in afara antrepozitului fiscal", a precizat Cristian Popovici, prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani.
Cercetarile au condus la ideea ca o parte dintre suspecti derulau astfel de afaceri de mai mult timp. Astfel, de aproape un an si jumatate, Lucian Lunic se afla in concediu de crestere a copilului insa, desi indemnizatia este mica, iar sotia sa are un salariu modest, pompierul a reusit sa stranga o avere de peste 800.000 de lei. Ba mai mult, pe numele lui exista inca din luna august un alt dosar penal pentru traficarea altor aproape 7.000 de pachete de tigari. "Facem verificari pentru a stabili cum a reusit sa stranga acesti bani", a mai spus Cristian Popovici.
In schimb, politistul de frontiera, Gabriel Leampar, se pare ca a avut o contributie destul de redusa, el urmand sa fie cercetat in stare de libertate.