Cu toate ca specialistii in criminalistica spun ca nu exista crima perfecta, in Botosani peste 4.700 de infractori sunt in libertate pentru ca politistii nu au reusit sa le demonstreze vinovatia. La inceputul anului, de exemplu, politistii aveau in lucru 4.514 dosare cu autori necunoscuti (AN) dar la acestea s-au mai adaugat inca 190, adica o medie de doua dosare la trei zile. Chiar daca ar solutiona cate un dosar cu "AN" in fiecare zi, politistilor le-ar trebui mai bine de 12 ani. Situatia, spun reprezentantii Inspectoratului Judetean de Politie (IJP), este cauzata de mai multi factori - cresterea numarului de infractiuni, proceduri greoaie, sesizarea unor fapte cu intarziere, dar si comoditatii unor lucratori.
Printre dosarele cu "AN" figureaza cele mai grele cazuri - jaful de la casa de amanet Esco Trade din septembrie 2005, de unde au disparut sapte kilograme de aur, furtul unui seif de la un magazin de telefoane mobile, furtul de aproape 800 de milioane de lei de la un valutist, dar si alte 14 fapte deosebit de grave - omoruri, violuri urmate de moarte victimei si pruncucideri. Iar dosarele se aduna cu fiecare an.
In toamna 2008, locuinta lui Gabriel Oprisanu, pe atunci director al Directiei de Sanatate Publica, a fost sparta, iar din living au disparut banii si bijuteriile, paguba fiind estimata la 20.000 de euro. Anul trecut a urmat locuinta primarului Catalin Flutur, iar anul acesta a fost sparta si societatea fostului presedinte al Consiliului Judetean, Constantin Contac. In niciunul dintre aceste cazuri autorii nu au fost prinsi. "Cercetarile continua in vederea identificarii autorilor si tragerii lor la raspundere penala", a mentionat Daniela Darea, purtator de cuvant in cadrul IJP.

Criminali ramasi liberi

Cum sunt "solutionate" o parte dintre aceste dosare, se vede tot din evidentele Politiei. An de an, zeci de cauze sunt clasate prin prescriptia raspunderii penale. Altfel spus, dosarele zac prin fisete cativa ani dupa care intervine termenul de prescriptie. Ratiunea prescriptiei consta in faptul ca, dupa trecerea timpului, se uita infractiunea savarsita si, in consecinta, urmarirea si pedepsirea tardiva nu mai au rost. Cel mai edificator exemplu este cel al exploziei de la Flamanzi, dosar prescris in urma cu doi ani. Pe 3 august 1993, o tanara si-a pierdut viata, in urma exploziei unui aparat radio in care fusese ascunsa o bomba artizanala. Desi au fost audiate 1.000 de persoane, atentatorul nu a fost gasit. Un alt caz a fost cel al Eleonorei Clofner gasita decedata in casa, cu multiple lovituri. Pentru anchetatori a fost clar un caz de crima. S-au audiat oameni, s-au ridicat urme dar faptasul nu a mai fost gasit. Aceeasi soarta par sa o aiba si alte dosare. Pe 9 ianuarie 1999, sotii Maria si Mircea Biciusca, din Bodeasa, au fost gasiti macelariti in casa, dar nici pana acum nu se cunosc autorii oribilei crime. La finele lunii august 2000, batranul Gheorghe Cuibari, din Flamanzi, a plecat sa stranga porumbul de pe camp si nu s-a mai intors. Cateva zile mai tarziu, rudele l-au gasit mort, ascuns sub o gluga de coceni. Cum in 10 ani nu au fost prinsi autorii, este putin probabil ca acest lucru se va intampla in viitor.

Politisti amendati pentru neglijenta

De munca politistilor se plang si procurorii. In 2008, de exemplu, procurorii au aplicat cinci amenzi judiciare pentru tergiversarea nejustificata a cercetarii. Anul acesta ar urma altii. "In primele noua luni ale anului 79 de cauze au fost restituite la Politie pentru completarea urmaririi penale", a precizat Aurel Simion, purtator de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani.

Dosare rezolvate de alte judete

In noianul de dosare s-ar mai fi regasit si alte cazuri insa, din fericire, ele au fost clarificate de politistii din alte judete care au venit sa faca ordine la Botosani. Cazul care a facut cea mai mare valva a fost cel al laboratorului clandestin de fabricare a heroinei de la Cerbu (com. Copalau), descoperit in februarie 2003. Timp de un an, un turc si o moldoveanca au scos de aici sute de kilograme de droguri. Laboratorul a functionat pana in vara anului 2002, cand heroina produsa aici a invadat Iasiul. Cu toate acestea, politistii din Botosani nu au stiut nimic de acest lucru, reteaua fiind anihilata in urma interventiei politistilor ieseni. La fel s-a intamplat si vara aceasta cu doi tineri din Tudora banuiti de trafic de droguri ridicati tot de politistii ieseni.