Sute de documente secrete - printre care si un... plan de aparare a Penitenciarului Pelendava din Craiova - par sa fi disparut misterios din arhiva puscariei, fiind ori furate, ori trimise "din greseala" la distrugere.

Ziaristii din presa craioveana, dar si corespondentii locali ai presei centrale au fost asaltati, de joia trecuta, cu dezvaluiri fulminante despre ilegalitati care s-ar petrece la Penitenciarul Pelendava din Craiova. Tinta acestui adevarat Armaghedon de puscarie este clara: comisarul-sef Ion Craioveanu, directorul penitenciarului.

Anonimul de (la)
serviciu

Ascunzandu-se in spatele unor adrese de e-mail care pot fi facute de oricine in cinci minute, expeditorul anonim si-a lansat dezvaluirile sub titlul "Cel mai mare incident de securitate din Administratia Nationala a Penitenciarelor, musamalizat la nivel inalt".
"Prin Decizia nr. 88 din 6.05.201, directorul Penitenciarului Pelendava, comisar-sef Craioveanu Ion, infiinteaza Comisia de selectionare a documentelor neoperative din fondul arhivistic al unitatii. Membrii comisiei nu au fost instruiti conform prevederilor legale in acest caz, de catre directorul unitatii, seful ierarhic si coordonatorul direct al activitatii din arhiva unitatii. Pe langa faptul ca acestia nu au fost instruiti nici macar nu aveau voie sa intre in arhiva institutiei, deoarece nu erau autorizati ORNISS pentru accesul la documente secrete de stat".
Potrivit Armaghedonului, documentele secrete ar fi fost manevrate - si chiar furate - de catre... detinuti: "In luna iulie, directorul Craioveanu Ion ordona ca arhiva institutiei sa se mute intr-o noua locatie, transportul documentelor, atat secrete, cat si nesecrete sa fie facut cu ... detinutii (aproximativ 20). Se presupune ca unul dintre acestia, mai iute de mana, a sustras Planul de paza si aparare al Penitenciarului Pelendava".
Dupa doua luni, la Pelendava s-ar fi infiintat o noua comisie, de inventariere a documentelor clasificate. "Noua comisie descopera disparitia din arhiva a Planului de paza si aparare al penitenciarului, clasificat 'Secret de stat'. Aceasta mai descopera insa si o proasta organizare din partea directorului Craioveanu a activitatii compartimentului aflat in subordonare directa, constatand lipsa a cel putin 300 de documente secrete. Se spune ca o parte din acestea, desi aveau termene de pastrare de cateva zeci de ani, au fost arse de respectiva comisie", se arata in dezvaluirile anonime.

Planul de paza, in mainile detinutilor?

Autorul dezvaluirilor - mai mult ca sigur angajat al penitenciarului - trece in revista si relatiile deosebit de stranse pe care le avea directorul penitenciarului cu un anumit ofiter al SRI Dolj - colonelul Gheorghe Anca - acesta, chipurile, l-ar fi ajutat pe Craioveanu sa musamalizeze disparitia documentelor. Informatiile oferite presei sunt atat de detaliate, incat includ pana si numarul actului de identitate al SRI-stului, pe care insa noi nu-l vom reproduce. "Pe cei doi ii leaga o veche prietenie, intretinuta prin desele vizite ale ofiterului SRI la Penitenciarul Pelendava - 1.10.2009, 7.10.2009, 30.12.2009, 1.04.2010 - acesta plecand de fiecare data cu portbagajele pline".
Duminica, autorul dezvaluirilor a revenit - tot prin e-mail - cu noi amanunte despre "incidentul de securitate" de la Penitenciarul Pelendava: "Documentele disparute de la Penitenciarul Pelendava sunt in numar mult mai mare. S-a constatat pana in prezent disparitia a 290 de documente clasificate 'Secret de serviciu' si a 16 documente clasificate 'secret de stat'. Perioada verificata a fost insa 1999-2002. Se pare ca mai lipsesc aproximativ 600 de documente secrete din perioada 2002-2009". Anonimul a tinut sa mentioneze despre "16 detinuti aflati in Penitenciarul Pelendava, din cei 22 care au mutat arhiva secreta a institutiei", ca "au fost amenintati cu repercusiuni daca declara adevarul", dar si ca un fost cadru de conducere al penitenciarului, suspectat pentru o frauda, ar fi acceptat sa sustina ca a distrus cel mai important document lipsa - Planul de paza si aparare al Penitenciarului Pelendava, din perioada 1999-2005 - "in schimbul exonerarii de raspunderea administrativa".

Vocea care tace

Reprezentantii Penitenciarului Pelendava erau asteptati ieri sa raspunda intrebarilor puse de ziaristi pe tema "Armaghedonului" de pe e-mail. In fata presei nu a iesit insa directorul Ion Craioveanu (desi el era cel acuzat), ci purtatorul de cuvant al institutiei, subinspectorul Leonard Voicila. Acesta a recunoscut ca, intr-adevar, o comisie constituita "in a doua parte a anului" a procedat la selectionarea si trimiterea la distrugere a unor documente, mentionand insa ca "e vorba de documente neoperative, ce contin informatii care nu mai prezinta interes" si ca "astfel de activitati de selectare si distrugere au loc in mod regulat", iar "distrugerea documentelor selectate s-a facut de catre o firma specializata din Bucuresti".
Voicila a negat vehement acuzatia privind folosirea detinutilor la manipularea documentelor din arhiva, declarand ca "sub nici o forma persoanele private de libertate nu aveau ce cauta cu aceste documente" si ca "manipularea documentelor s-a facut cu personalul unitatii". Nu a putut spune insa daca aceia care au manipulat respectivele documente aveau sau nu drept de acces la ele, drept dat doar printr-un certificat emis de Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS).
In rest, purtatorul de cuvant a evitat raspunsul la toate intrebarile incomode. N-a vrut sa spuna nici macar cati membri a avut comisia de selectionare a documentelor in vederea distrugerii, nici daca mai exista sau nu Planul de paza si aparare al Penitenciarului Pelendava, din perioada 1999-2005, mentionat in dezvaluirile "Armaghedonului". Altfel spus, "vocea" penitenciarului a stiut sa taca.

Nu iese fum fara foc

Subinspectorul Voicila a recunoscut insa ca in prezent isi desfasoara activitatea in penitenciar o noua comisie, "de cercetare administrativa", care verifica toata activitatea comisiei anterioare, ce selectionase si trimisese la distrugere mai multe documente. "Exista suspiciuni ca printre acele documente s-au aflat si unele documente clasificate, dar neoperative, iar pentru clarificarea acestor aspecte s-a constituit aceasta comisie", care "verifica in ansamblu activitatea comisiei, de la selectionarea si declasificarea documentelor pana la arderea lor". Din nou, purtatorul de cuvant a evitat sa dea prea multe amanunte despre noua comisie de control. Nu a vrut sa raspunda daca printre cei vizati de ancheta administrativa se afla si directorul Craioveanu si nici nu a dorit sa comenteze asupra numarului mare de documente secrete despre care s-a constatat deja ca lipsesc, potrivit "Armaghedonului". A spus insa de mai multe ori ca "nu avem de a face cu o sustragere de documente", acceptand sa spuna despre aceasta comisie de control ca "a fost constituita saptamana trecuta" si ca "este formata din cadre ale unitatii", care "in momentul in care va incheia cercetarile, va transmite rezultatul si la Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP)". De fapt, si in comunicatul de presa remis ieri de Penitenciarul Pelendava se recunostea ca "exista suspiciuni conform carora intre documentele care au fost distruse ca urmare a activitatii de selectionare s-ar fi aflat si documente clasificate, aspecte care sunt cercetate de o comisie nominalizata in acest sens".
Nici nu a ajuns bine la ziaristi, prin e-mail, comunicatul penitenciarului, ca anonimul a si transmis presei, tot ieri, pe aceeasi cale, un soi de replica la comunicat. Autorul dezvaluirilor insista pe ideea ca detinutii au mutat intreaga arhiva a unitatii, desi n-aveau voie sa puna mana pe aceste documente.
Existenta acestei comisii de control a fost recunoscuta si de ANP, care, printr-un comunicat remis la solicitarea GdS, a recunoscut ca la Pelendava este in curs "o cercetare disciplinara".

"Directorul care seamana vant culege furtuna"

Intamplator sau nu, ieri, pe site-ul Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor a fost publicat sub semnatura presedintelui acestei organizatii, Sorin Dumitrascu, un articol despre Penitenciarul Pelendava si "directorul care seamana vant culege furtuna". Articolul se refera la tensiunile care exista in acest penitenciar intre directorul Craioveanu si un fost director adjunct, subcomisarul Alin Popescu. Acesta din urma a apelat chiar la instantele de judecata, nemultumit ca i s-a retras certificatul ORNISS, de acces la documentele secrete, fara de care risca sa-si piarda functia actuala, de sef birou Siguranta Detinerii la Pelendava.
Si tot mai mult sau mai putin intamplator, site-ul Penitenciarului Pelendava a "murit subit", ieri, exact in momentul in care mai multi jurnalisti venisera la usa locului de detinere pentru a afla care-i treaba cu disparitia documentelor.