Instalatii clandestine pentru imbutelierea bauturilor spirtoase, peste trei tone de bauturi alcoolice si tigari de contrabanda. Asta au descoperit ieri politistii botosaneni in urma a 26 de perchezitii si controale efectuate la peste 20 de firme si persoane. Operatiunea, fara precedent ca amploare, a fost organizata de Serviciul de Investigare a Fraudelor, cu sprijinul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani si cu participarea comisarilor Garzii Financiare. "Investigatiile au debutat in urma cu sase luni, cand au inceput sa fie adunate informatii despre o parte dintre suspecti", a precizat comisarul sef Cristian Cucoreanu, adjunct al sefului Inspectoratului Judetean de Politie (IJP). Asa s-a aflat ca in Zona Industriala a fost realizata o instalatie artizanala de imbuteliat bauturi alcoolice. Alcoolul etilic concentrat era adus aici, diluat si "imbunatatit" cu diverse esente, arome si coloranti, iar bauturile astfel realizate erau ambalate in PET-uri de cinci litri si vandute "la negru" in carciumile din judet. Un calcul facut de anchetatori arata ca suspectii ar fi vandut in acest interval aproape 25 de tone de bauturi alcoolice, prejudiciind statul cu 151.381 de lei.

Politisti filati de infractori

Desi nu actionau ca grup organizat, suspectii isi dezvoltasera o retea proprie de desfacere. Aveau afaceri la vedere pe care le foloseau ca paravan, iar pentru a nu atrage atentia transportau bauturile in cantitati mici. Daca erau depistati, pierderile erau astfel destul de mici. In plus, foloseau oameni la filaj si contra filaj. Pentru a-i contracara, anchetatorii au apelat la interceptari telefonice, inregistrari ambientale, politisti sub acoperire dar si inregistrari video.

Cinci suspecti retinuti

Ridicati si dusi la sediul IJP sau la Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani, suspectii au fost audiati timp de mai multe ore. "In cauza se efectueaza cercetari fata de 21 de suspecti fiind retinute in sarcina acestora infractiuni, precum evaziune fiscala si producere, detinere si comercializare de produse accizabile", a declarat Cristian Popovici, prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani. La finalul audierilor, cinci dintre suspecti au fost retinuti pentru 24 de ore, urmand ca azi sa fie prezentati in fata judecatorilor cu propunere de arestare preventiva. Bogdan L. de 27 de ani, Alin L. de 31 de ani, Paul N. de 32 de ani, Marian P. de 27 de ani si Ionel A. de 46 de ani figurau ca administratori la o serie de firme sau ca agenti de vanzari.

Politisti intampinati cu mita

La descinderile de ieri, politistii au avut parte si de surprize. In timpul unei perchezitii, unul dintre suspecti a incercat sa-i mituiasca cu 1.000 de lei. Politistii au refuzat "oferta" si au anuntat Directia Generala Anticoruptie. "Cel in cauza va fi cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de dare de mita", a spus comisarul Dumitru Aioanei, seful Serviciului de Investigare a Fraudelor.

Afaceri cu alcool disparute de pe piata

In perioada 1998 - 2005, Botosaniul a fost considerat "Patria alcoolului". In acea perioada au figurat in judet peste 30 de producatori de alcool si bauturi alcoolice. O parte dintre cei implicati au fost arestati preventiv pentru evaziune fiscala, iar incetul cu incetul fabricile si-au incetat activitatea. In prezent, in judet exista un singur antrepozit fiscal autorizat, insa pe piata neagra continua sa se vanda bauturi alcoolice contrafacute.