Politistii doljeni au destructurat ieri gruparea de camatari din Slatina a lui Constantin Ena-che, zis Mafiotul, care era formata din doi politisti, un jandarm si mai multe persoane de etnie roma.

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Craiova au inceput sa primeasca inca de acum trei luni plangeri de la mai multe persoane domiciliate in judetul Olt, care sesizau ca au fost victimele unui grup de camatari. Oamenii legii au inceput cercetarile, instrumentand cauza cu ajutorul ofiterilor BCCO Craiova si al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna Dolj si Olt.
Cercetarile facute de oamenii legii au scos la iveala faptul ca membrii gruparii conduse de Constantin Enache, zis Mafiotul, se specializasera in camatarie.
Pentru a atrage victimele, Mafiotul le promitea acestora imprumuturi fara garantii si cu dobanzi foarte avantajoase, intre 10 si 20% pe luna.
Dupa ce imprumutau diverse sume, "clientii" camatarilor aflau ca trebuie sa dea inapoi mult mai multi bani decat calculasera. Dobanzile pretinse de camatari sareau de 100% pe luna, iar in unele cazuri ajungeau si la 300%.
In plus, victimele erau constranse sa intocmeasca inscrisuri olografe, din care sa rezulte ca au imprumutat sume mult mai mari, sau sa incheie contracte de imprumut sau de vanzare-cumparare. In acest fel, multe persoane au ramas fara case sau masini, anchetatorii estimand ca gruparea de camatari a obtinut in acest fel pana acum peste un milion de euro.

Doi politisti si un jandarm, recuperatorii camatarilor

Anchetatorii au mai stabilit ca Enache Constantin a cooptat in gruparea de camatari mai multi barbati de etnie roma, dar si doi agenti de politie din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Olt si un subofiter din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Olt. Este vorba de agentii Marius Veteanu si Claudiu Pata si de jandarmul Ionel Cosma. Politistii si jandarmul aveau rol de recuperatori, acestia actionand la solicitarea liderului grupului. Cei trei oameni ai legii care lucrau pentru camatari exercitau presiuni asupra victimelor sau le agresau, pentru a le "convinge" sa accepte dobanzile marite si pentru a recupera banii.
Ieri-dimineata, oamenii legii au dat buzna peste camatari, fiind efectuate 18 perchezitii domiciliare in Slatina, in urma carora au fost ridicate sume de bani, arme, masini de lux si inscrisuri. Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Craiova au inceput, ieri dupa-amiaza, audierea a 14 suspecti, printre care si cei doi politisti si jandarmul.

1.000.000 de euro prejudiciu... "dar sunt nevinovat"

Prejudiciul cauzat de gruparea condusa de Constantin Enache depaseste suma de 1.000.000 de euro. Politistii au perchezitionat locuinta din comuna Brebeni a liderului gruparii si au ridicat mai multe lucruri. Printre acestea se gasesc si trei masini de lux in valoare de peste 100.000 de euro, care se aflau in proprietatea lui. Capul gruparii de camatari a fost dus la Craiova pentru audieri. Mascatii nu l-au lasat pe acesta sa stea de vorba cu presa, insa Mafiotul a apucat sa spuna cateva cuvinte. "M-au ridicat pentru ca m-am certat cu procurorul Negrila. Sunt nevinovat!", a strigat Constantin Enache.

Jandarmul va fi sanctionat si chiar dat afara

Potrivit lui Emanuel Theodor Botan, purtator de cuvant al IJJ Olt, daca lui Ionel Cosma i se va dovedi vinovatia, acesta va fi sanctionat si poate fi exclus din randul jandarmilor. "Daca i se va dovedi vinovatia, jandarmul va fi sanctionat si poate fi exclus din structura. Institutia noastra nu tolereaza un astfel de comportament in randul cadrelor, ca urmare vor fi luate masuri in privinta subofiterului, daca in urma cercetarilor se va dovedi ca a fost vinovat", a declarat capitanul Emanuel Theodor Botan, purtator de cuvant in cadrul IJJ Olt.