Potrivit unei statistici intocmite de Inspectoratul General al Politiei Romane, in primele opt luni ale acestui an, aproape 1.400 de persoane si-au pierdut viata pe drumurile din Romania, iar peste 5.000 au fost ranite grav. Numai in Dolj au murit 38 de oameni in acest an, iar alti 194 au fost raniti.

Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) se "lauda" ca in primele opt luni din acest an numarul accidentelor rutiere grave a scazut cu 12%, iar al persoanelor decedate, cu 17,59%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in urma actiunilor preventive efectuate de politisti. Statisticile intocmite de IGPR arata ca 1.372 de persoane si-au pierdut viata pe sosele in acest an, iar alte 5.165 au fost ranite grav, scaderea fata de 2009 fiind de 293 de decese, respectiv 504 raniti grav.
Pe primul loc intr-un top al principalelor cauze ale accidentelor grave de circulatie inregistrate in primele opt luni ale anului curent se afla viteza excesiva si viteza neadaptata la conditiile de drum. Din 5.537 de accidente grave produse in acest an, 1.149 au avut drept cauza viteza, acestea fiind soldate cu 371 de persoane decedate si 1.148 de persoane ranite grav.
Traversarea neregulamentara a fost cauza altor 891 de accidente, soldate cu 203 persoane decedate si 703 raniti grav, iar neacordarea prioritatii de trecere pietonilor a ucis 55 de oameni, alti 399 fiind raniti grav.

Mai multi raniti grav in Dolj

O astfel de statistica a fost intocmita si de Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Dolj, cifrele aratand scaderi in ceea ce priveste numarul accidentelor si al persoanelor decedate, insa o crestere a numarului ranitilor grav si usor. Daca in primele opt luni din 2009 in judetul Dolj au fost inregistrate 152 de accidente rutiere, soldate cu 63 de morti, 110 raniti grav si 37 de persoane ranite usor, in 2010 s-au produs 148 de accidente grave, in urma carora 38 de persoane au murit, 135 au fost ranite grav si 59 usor.
In ceea ce priveste cauzele, tot viteza excesiva este pe primul loc si in Dolj, ca si la nivel national. 19 persoane au decedat in accidente rutiere care au avut drept cauza viteza excesiva, cu sapte mai multe fata de anul 2009, 33 au fost ranite grav si 35 usor. Alt motiv al unor accidente soldate cu victime inregistrate in Dolj, care nu se regaseste insa si intre primele trei cauze la nivel national, este neatentia in conducere a soferilor. Din cauza neatentiei soferilor au murit anul acesta in Dolj opt persoane, cu noua mai putine decat in 2009, iar alte 14 au fost ranite grav si noua usor.
Desi anul acesta au fost inregistrate mai putine accidente grave fata de anul trecut, Doljul ocupa locul 12 intr-un top al judetelor intocmit dupa numarul evenimentelor rutiere grave, in urcare cu patru locuri fata de 2009. Pe primul loc este Bucurestiul, cu 620 de accidente grave, locurile doi si trei fiind ocupate de Prahova, cu 254 de accidente si Suceava, cu 217.

Tragedii pe sosele

Ultimul accident produs din cauza vitezei excesive a fost inregistrat in judetul Dolj pe 25 august. Stefan Bozgan, de 24 de ani, din Craiova, in timp ce conducea o Dacie Logan pe DJ 552, dinspre Craiova catre comuna Cetate, cu cativa kilometri inainte de intrarea in localitatea Lazu a pierdut controlul directiei de mers. Autoturismul a rulat zeci de metri pe marginea drumului, dupa care soferul a tras de volan stanga, incercand sa redreseze masina, insa a intrat in derapaj, a traversat sensul celalalt de mers, a iesit de pe sosea si a lovit cu partea dreapta un copac de pe marginea drumului. In urma impactului violent, soferul si Ionut Mitri, de 20 de ani - pasagerul din dreapta-fata - au fost aruncati din masina. Soferul a murit pe loc in urma impactului, iar Ionut Mitri a fost gasit in viata, la aproximativ 20 de metri de masina. Un alt pasager, cel de pe locul din dreapta-spate, Catalin Ilie, de 26 de ani, a fost scos din autoturism de pompierii de la Descarcerare. Nici pentru acesta, medicii de pe ambulanta SMURD nu au mai putut face nimic. Politistii de la Rutiera au stabilit din cercetarile de la fata locului ca accidentul a avut loc din cauza vitezei excesive cu care circula Bozgan.
Un alt accident mortal a fost produs pe 28 august de un tanar care nu a acordat prioritate de trecere unui pieton. Conform politistilor, Iulian Padeanu, de 20 de ani, din Segarcea, in timp ce conducea o Alfa Romeo inmatriculata in Italia pe bulevardul 1 Mai din Craiova, a lovit-o pe Elena Ciui, de 46 de ani, din comuna Carcea, care traversa strada regulamentar. Victima a fost aruncata cativa metri in aer si a fost ranita grav, fiind preluata de o ambulanta si transportata la Spitalul de Urgenta Craiova, unde a si decedat.
Romania, in topurile negative

Un raport al Consiliului European de Siguranta a Transporturilor arata ca Romania si Malta sunt singurele state din UE in care numarul de victime ale accidentelor rutiere este mai mare in 2009 fata de 2001.
UE isi propusese in 2001 sa reduca numarul victimelor accidentelor rutiere de la 54.400 la 27.000 in 2010. In 2009, din cele 27 de tari membre, numai patru au reusit sa atinga tinta de a reduce cu 50% numarul victimelor, insa toate au inregistrat scaderi, exceptie facand Romania si Malta. Acelasi raport a aratat ca Romania are cea mai mare rata a mortalitatii din accidente rutiere, raportat la numarul populatiei, dar si ca in Romania riscul de a-ti pierde viata intr-un accident este de opt ori mai mare decat in Suedia.