Parcarea pe trotuar a masinilor va fi permisa numai acolo unde exista spatii special semnalizate in acest sens. Masura este inclusa in Hotararea Guvernului nr. 965/2016, ce va modifica de sambata Regulamentul pentru aplicarea Codului rutier.
Documentul prevede ca administratorul drumului public poate amenaja pe anumite zone ale trotuarului, cu avizul politiei rutiere, spatii destinate opririi sau stationarii vehiculelor, marcate si semnalizate corespunzator.
Spatiile speciale pentru parcarea masinilor pe trotuar vor putea fi amenajate doar daca este respectat culoarul pentru pietoni, de un metru latime, si daca accesul vehiculelor se poate face din sosea.
Totodata, esential va fi si ca pozitionarea autoturismelor in parcare sa nu incurce circulatia pe prima banda a drumului sau pe pistele amenajate.
Noile prevederi vor stabili si ca nu se pot amenaja parcari pentru autovehicule pe trotuar la mai putin de 10 m de intersectii, statii ale mijloacelor de transport in comun sau treceri pentru pietoni, se mai arata in HG nr. 965/2016.