miscareaderezistenta.ro: Poluarea aerului: E bine, e rau, cu bicicleta in orase? (Autoare: Magda Marincovici)
Cercetatorii de la Universitatea americana din Columbia au masurat impactul poluarii urbane asupra biciclistilor, avand in vedere ca acestia sunt mai expusi efectelor provocate de particulele fine degajate de autovehicule, scrie L`Express. Potrivit autorilor acestui articol, in Franta, acest tip de poluare ar costa viata a aproximativ 50.000 de persoane.
Studiul cercetatorilor americani, publicat in National Geographic, sustine ca expunerea prelungita la particulele raspandite de autovehicule mareste riscul de boli cardiace si pulmonare. Aceste riscuri sunt amplificate de efortul fizic. In timpul pedalatului, creste ritmul respiratiei si aerul patrunde profund in plamani. Acest aer este incarcat cu elemente nocive.
Cercetatorii de la Universitatea din Columbia urmaresc sa realizeze o aplicatie cu o harta care sa-i ajute pe biciclisti sa evite locurile cu grad inalt de poluare.
Acest tip de poluare provoaca o scadere a speranței de viata cu doi ani in cazul unei persoane in varsta de 30 de ani, concluzioneaza aceast studiu.