LIBERTATEA: Cum poti contesta o amenda de circulatie?
Daca ai primit o amenda de circulatie, dar consideri ca nu esi vinovat, ai posibilitatea sa ceri unei instante de judecata anularea amenzii. Libertatea iti spune cum trebuie sa procedezi.
In primul rand, daca nu esti de acord cu ceea ce-ti imputa agentul de Politie, consemneaza asta in procesul-verbal intocmit de acesta, la rubrica Observatii. Apoi, in termen de maximum 15 zile, formuleaza o plangere impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei (este indicat sa ceri ajutorul unui avocat). Daca este vorba de o contraventie pentru incalcarea unor reguli de circulatie, plangerea trebuie sa o depui la judecatoria in a carei circumscriptie se afla localitatea/sectorul in care ai fost amendat. Daca este vorba de o amenda legata de rovinieta, plangerea trebuie depusa la judecatoria localitatii/sectorului in care ai domiciliul stabil.
Ce acte trebuie depuse
Odata cu plangerea, trebuie sa depui o copie a procesului-verbal de contraventie, precum si dovada achitarii unei taxe de timbru, de 20 de lei. Totodata, poti depune orice alte documente care pot fi considerate probe in sustinerea nevinovatiei tale. Daca vrei sa-ti probezi nevinovatia cu martori, trebuie sa depui o lista a acestora, cu numele, prenumele si domiciliul unde pot fi citati. Plangerea va fi solutionata prin aplicarea noului Cod de Procedura Civila.