Senatoarea Doina Silistru a sustinut o declaratie politica intitulata: "Codul Rutier sau Cotul Rutier?! ", pe care o puteti citi in continuare.

De cateva saptamani, mai precis de cand se discuta cu atata patos despre noul Cod Rutier, despre forma pe care trebuie sa o imbrace acest document foarte important, am avut o curiozitate tematica. Am solicitat buletinele de presa zilnice ale Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui, judet pe care il reprezint in fata dumneavoastra. Inutil sa va spun ca, in final, curiozitatea mea a avut o doza mare de morbid. Si in judetul Vaslui, ca in orice alt colt al tarii, se moare pe sosele si nu numai. Neatentia, consumul de alcool si indisciplina in trafic sunt boli ale soferului roman. Apoi, am lecturat cu mare atentie bilantul aceleeasi institutii pe primele opt luni ale anului in curs si... nu am sa va retin atentia cu foarte multe date statistice, dar am sa accentuez cateva cifre care mi se par relevante.
In primele 8 luni ale acestui an, pe arterele rutiere din judetul Vaslui s-au inregistrat 254 de accidente cu victime, care au avut drept consecinte 24 de persoane decedate, 91 ranite grav si 200 ranite usor. Intre timp, statistica s-a mai ingrosat la capitolul decese si raniri grave, pentru ca, printre altele, a venit toamna, s-au cules viile, a iesit tulburelul, acum e iarna si frig ... Un alt aspect semnificativ este faptul ca, in acest an, au fost retinute in vederea suspendarii 2.095 permise, cu 258 mai multe fata de perioada similara a anului 2012, iar politistii au constatat 499 infractiuni la regimul circulatiei, cu 141 mai multe fata de 2012.
Asadar, iata despre ce este vorba: avem in fata un nou Cod Rutier, care poate conduce, prin prevederile sale, la scaderea numarului de victime si de infractiuni. Pentru ca trendul, dupa cum reiese din statisticile pe care vi le-am prezentat, este crescator. Asta daca ne pasa de tragediile care se intampla pe arterele tarii. Daca nu ne pasa, inseamna ca avem, deja, dureri intr-o zona sensibila, anume in... "Cotul" Rutier.
Ar fi o greseala ca legea sa nu trateze nevralgia mentionata, ar fi o si mai mare greseala ca textul noii legi sa ii permita prelungirea durerilor. In definitiv, nu toti cetatenii voteaza, dar toti cetatenii isi risca, zilnic, viata.